Svijet

Ono što se dešava u Afganistanu više liči na naučno-fantastične filmove. Talibani i Amerikanci sada su na istoj strani

Talibanski stražari nastavljaju štititi civile oko aerodroma u Kabulu, izjavio je sinoć zvaničnik islamističke skupine, dodajući da se zapadne snage moraju pridržavati roka za dovršenje evakuacije iz Afganistana do kraja mjeseca.

“Naši stražari također riskiraju svoje živote na aerodromu u Kabulu i suočavaju se s prijetnjom skupine Islamska država”, rekao je dužnosnik pod uslovom da ostane anoniman.

Zapadni diplomat: Izvještaji o prijetnji Islamske države ne mogu se zanemariti

Talibanski dužnosnici obećali su pružiti sigurnost izvan zračne luke Kabul, no obavještajni izvještaji o neposrednoj prijetnji militanata Islamske države ne mogu se zanemariti, rekao je sinoć diplomat jedne zemlje NATO-a u glavnom gradu Afganistana.

Diplomat je, govoreći pod uslovom da bude anoniman, mislio na upozorenja Australije i Sjedinjenih Država svojim građanima da, zbog izvještaja o sigurnosti, odmah napuste područje oko aerodroma.

Hiljade ljudi koji očajnički žele pobjeći iz zemlje okupljeni su pred vratima aerodroma.

“Zapadne snage, ni pod kojim uvjetima, ne žele pokrenuti navalu ili odbrambeni napadaj protiv bilo koga u Afganistanu”, dodao je diplomat.

“Naš mandat je osigurati završetak evakuacije 31. avgusta”, rekao je.

Islamska država preuzela je odgovornost za napade u Kabulu, gdje se sada, kao u nekom naučno-fanstastičnom filmu, na istoj strani bore talibani i Amerikanci.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare