Opća bolnica potvrdila da su respiratori UAE neupotrebljivi. Isti su kao Fikretovi

2196

Vršioc dužnosti direktora Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” Ismet Gavrankapetanović danas je prezentirao rezultate rada ove ustanove od 17. jula do 15. septembra.

Za oko 60 dana Urgentni centar obavio je 5.826 pregleda, što znači 95 pregleda dnevno u prosjeku. Na početku je naglašeno da je za v.d. direktora 1. jula izabran prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, a da je bolnica već 17. jula krenula s novim režimom rada.

“Mjesecima zatvoreni zdravstveni sistem bio je nešto što nas je sve brinulo. I sam sam bio iznenađen velikim brojem pacijenata, potrebom i žeđu građana KS za medicinskom uslugom. Mislim da ćemo još dugo osjećati posljedice zatvorenosti zdravstvenog sistema. Još dugo će se to odražavati”, kazao je Gavrankapetanović.

Skoro 51.000 pacijenata je prošla kroz Opću bolnicu i dobilo neku od usluga, u zavisnosti od potrebe pacijenta.

“Hvala i mojim uposlenicima. Trebalo je imati srca svih vas da se ovo uradi. Najviše sam ponosan na to da smo građanima pružili medicinsku njegu u najtežoj situaciji”, kazao je, između ostalog, Gavrankapetanović.

Ljekar Ednan Drljević, koji je zadužen za Covid program Opće bolnice potvrio je i pisanje Raporta da su jučer dobili kontingent pomoći u kojem su i dva respiratora, a riječ je o donaciji Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Međutim, pregledom respiratora utvrđeno je da nisu upotrebljivi za Covid-19 zbog nepostojanja određenih dodataka. Također, ne postoji ni servis za ove respiratore.

Naglašeno je da se ovi respiratori mogu koristiti za druge bolesti, ali ne za Covid i SARS.

Zanimljivo je da se radi o istim respiratorima koje je uvezla firmra Fikreta Hodžića Srebrena malina, a po ugovoru sa FUCZ. 100 tih respiratora plaćeno je 10 miliona KM. Zbog te nabavke pod istragom su Hodžić, suspendirani šef FUCZ Fahrudin Solak i premijer FBiH Fadil Novalić.