idu na slobodu

Općinski sud u Sarajevu odbio da odredi pritvor osumnjičenima za bacanje bombe na kuću Irfana Čengića

Općinski sud u Sarajevu odbacio je prijedlog Tužilaštva Kantona Sarajevo za jednomjesečnim pritvorom za Mirzu Hasanbegovića i Benjamina Aganovića koji su osumnjičeni da su bacili bombu na kuću načelnika Općine Stari Grad Irfana Čengića.

Kako se saznaje, Sud je ovo odlučio jer Tužilaštvo KS nije priložilo nijedan dokaz da su osumnjičeni počinili krivično djelo za koje se terete.

Tužilac je na jučerašnjem ročištu tvrdio da Tužilaštvo raspolaže određenom dokumentacijom koja terete osumnjičene za pomenuto krivično djelo, ali je advokat prvooptuženog Aganovića, Darko Stojanović, uzvratio da "Tužilaštvo KS ne može dokazati nijedan navod".

I advokat drugooptuženog Hasanbegovića, Muhidin Kapo, ocijenio je prijedlog Tužilaštva neozbiljnim.

Podsjetimo, nedavno je na kuću načelnika sarajevske Općine Stari Grad Irfana Čengića bačena eksplozivna naprava, a nedugo prije toga bačena je bomba i na kuću vijećnika Vedada Deljkovića.

Srećom, u oba slučaja nije bilo povrijeđenih osoba.

Prethodno je saopćeno da su šolicijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, pod nadzorom postupajućeg tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, i u saradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, identificirali su i uhapsili Benjamina Aganovića i Mirzu Hasanbegovića jer se sumnjiče da su bacili bombu na kuću načelnika Općine Stari Grad Irfana Čengića.