BHDoktor

Oprez! Pogrešno konzumirani biljni čajevi mogu pričiniti više štete nego koristi

Biljne čajeve zbog njihove ljekovitosti često koristimo za liječenje prehlade i gripe, pa čak i gubljenje neželjenih kilograma. Ipak, stručnjaci upozoravaju kako pogrešna konzumacija ovih čajeva može pričiniti više štete nego koristi.

Dolaskom hladnijeg perioda mnogi posežu za biljnim čajevima kako bi ojačali imunitet.

Oni koji se žele zaštititi od sezonskih prehlada ili, čak, izgubiti neželjene kilograme, najčešće posežu za biljnim čajevima, pogotovo onim koji sadrže lipu, kadulju, komorač, zatim zelenim čajem, kamilicom, lavandom, ružmarinom, đumbirom, kurkumom i cimetom.

Nurhan Unusan, šefica Odjeljenja za ishranu i dijetetiku Fakulteta za zdravstvene studije Univerziteta Karatay u Konyi, upozorila je i na opasnosti koje biljke mogu pričiniti ukoliko se ne konzumiraju pravilno.

Podsjetila je kako biljne čajeve ljudi koriste tokom cijelog života, od ranog djetinjstva do kasne starosti, a izuzetak nisu ni trudnice. Ipak, upozorila je kako treba biti oprezan i provjeravati informacije o konzumiranju biljnih čajeva.

Biljni čajevi nisu neškodljivi

Unusan upozorava kako biljne čajeve treba koristiti s oprezom jednakim kao kod korištenja lijekova.

”Šta god da koristimo, trebamo dobiti informacije od pravog izvora. Sada svi tragaju za informacijama na internetu, ali i tamo, koliko ima tačnih, toliko ima i pogrešnih informacija. Potrebno je znati da li vjerovati tom izvoru. Pored toga, nužno je biti oprezan i kod doziranja količine koja se troši“, savjetovala je Unusan.

Podsjetila je kako se mnogi lijekovi prave od biljaka i da konzumacija pogrešnog biljnog čaja može štetiti koliko i konzumacija pogrešnog lijeka.

”Primjera radi, trudnice i dojilje ne bi smjele koristiti čaj od kadulje, jer može izazvati promjene u hormonskoj ravnoteži. Oprezni trebaju biti i oni koji imaju srčane bolesti, dijabetes, karcinom ili osobe koje koriste lijekove. Treba znati da biljni čajevi nisu nevini. Jer sadrže aktivne sastojke. Većina lijekova se pravi od biljaka. Zbog toga, ne smijemo zaboraviti da biljke koje unosimo u organizam mogu doći u uzajamno dejstvo s lijekovima koje koristimo“, upozorila je Unusan.

Oprez, kao i s lijekovima

Upozorila je ina p ozitivne i na negativne strane čajeva, ovisno o načinu pripreme i obrade biljaka.

Ukazala je na činjenicu da postoje ljudi koji sumnjaju u lijekove koje propisuje ljekar, a bez provjere konzumiraju biljne čajeve.

”Biljke, zbog navike usvojene od roditelja ili okoline, konzumiramo bez da provjerimo njihove koristi i štetnosti. Kad ljekar propiše lijek, pazimo da li se konzumira ujutru ili navečer, prije ili poslije jela, koliko puta dnevno, na sve to pazimo. Iako se svaki lijek ne koristi stalno, posebnu pažnju posvećujemo lijeku, te trebamo jednak oprez pokazati i prilikom konzumacije biljaka”, rekla je Unusan i dodala:

”Trebamo biti oprezni prilikom konzumacije biljaka, naročito osušenih i u vidu napitaka. Prije konzumacije trebali bismo se posavjetovati sa stručnjakom.“