Životni stil

Orzo tjestenina: Jednostavna brza večera s aromama vrijednim Michelinove zvjezdice

Iako je orzo na italijanskom ječam, ovdje se radi se o tjestenini od griza koja tek izgledom podsjeća na žitaricu s kojom dijeli ime. Pojavila se sredinom prošloga stoljeća, a posljednjih je godina stekla veliku popularnost.

Tradicionalno se ukuhava u supe i čest je sastojak mediteranske kuhinje, a kako zbog svoje teksture izvrsno upija arome, često se koristi za "lažni rižoto" i divno se sljubljuje s maslacem, limunom, maslinovim uljem i začinskim biljem.

Donosimo vam takav jedan recept koji miriši toliko dobro da će vam možda i biti žao pojesti pripremljeno jelo. Priprema je jednostavna i brza – tek vas 15-ak minuta dijeli od uživanja u tom ukusnom jelu. Ali nemojte nam vjerovati na riječ, nego probajte i sami.

Sastojci za orzo tjesteninu s limunom, timijanom i baby špinatom:

4 kašike maslinova ulja

2 velike ljute paprike, oguljene i sitno nasjeckane

2 velika češnjabijelog luka, sitno nasjeckana

450 g orzo tjestenine

1300 ml temeljca od povrća (ili 1 povrtna kocka + voda)

1 čajna kašikica nasjeckanog svježeg timijana

1 mala šaka baby špinata

50 g maslaca

sok od 1 limuna

korica od 1 limuna, naribana

so

crni biber, svježe mljeven

Priprema tjestenine s limunom, timijanom i baby špinatom:

Zagrijte ulje u loncu na srednje jakoj vatri i lagano pržite ljutiku dok ne postane staklasta. Posolite i dodajte bijeli luk te pržite još minutu.

Dodajte orzo tjesteninu i dobro promiješajte.

Dodajte četvrtinu temeljca i smanjite vatru. Nastavite dodavati temeljac, malo-pomalo, miješajući čitavo vrijeme, sve dok tjestenina ne upije svu tekućinu i ne postane mekana, ali ne raskuhana.

Umiješajte timijan, maslac, limunovu koricu i sok te na kraju baby špinat.

Začinite solju i biberom i odmah poslužite.