Zašto su svjetske organizacije koje se bave hranom odlučile da odaju počast mahunarkama?
Nije razlog samo to što su pasulj, leblebije, sočivo, grašak i druge mahunarke dobri za naše zdravlje, već i činjenica da su ove namirnice idealno rješenje da se što veći broj ljudi prehrani na način koji je pristupačan, eko-frendli i održiv sa stanovišta resursa.
Mnogo je odličnih razloga da svakoga dana jedemo mahunarke, a u nastavku teksta imate osam najvažnijih.
Nutritivno bogatstvo: Bogate su esencijalnim vitaminima i mineralima, vitaminima B grupe, gvožđem, magnezijumom, kalijumom, cinkom.
Visok sadržaj proteina: Što ih čini odličnim biljnim izvorom proteina, koji je okosnica ishrane vegetarijanaca i vegana.
Super-heroji za zdravlje naše mikroflore: Bogate su vlaknima, pa pomažu varenju, njeguju zdravlje mikrobioma i spriječavaju pojavu zatvora.
Podržavaju zdravlje srca: Pomažući u snižavanju lošeg LDL holesterola i regulisanju nivoa šećera u krvi, mahunarke smanjuju rizik do obolimo od srčanih bolesti.
Stabilizuju nivo šećera u krvi: Zahvaljujući niskom glikemiijskom indeksu i visokom sadržaju vlakana mahunarke pomažu održavanju normalnog nivoa šećera u krvi, pa su sjajne namirnice i za dijabetičare.
Eko-frendli izvor proteina: Uzgajanje mahunarki zahtijeva mnogo manje vode i zemljišta u odnosu na uzgajanje stoke da bi dobili životinjske proteine, što ih čini održivim izborom hrane za budućnost.
Pristupačna cijena: Daleko su jeftiniji izbor od životinjskih proteina.
Raznovrsnost i ukus: Humusi, čorbe, salate, kuvana jela, hljepčići, ćuftice, vege burgeri - različite kuhinje imaju bezbroj jela u kojima možemo uživati u mahunarkama.