Osman Mehmedagić Osmica sankcije SAD OSA BiH
Kriminal

Osmica i sankcije (I): Zastrašivanje i otimanje delegata Osmorke. Kao u Kumu

Kao u ‘Kumu’, objašnjavao je Asim Sarajlić svoj i Osmicin modus operandi kada neke zastupnike treba okrenuti ka SDA.

I zbog jedne takve akcije, Osmica je danas završio na crnoj listi SAD.

“Mehmedagić je koristio svoj položaj, prijetio i koristio veze da utiče na kandidate ‘Osmorke’, grupe bošnjačkih i građanskih stranaka iz BiH, da podrže SDA”, navodi se u objavi Ministarstva finansija SAD.

Iako nije precizirano do kraja, jasno je da se ovdje misli na beskrupuloznu otimačinu kantonalnih zastupnika koju je SDA vodila uoči konstituisanja Doma naroda FBiH.

Kako je Raport već pisao u SDA je u periodu od mjesec naglo, preko noći, prešlo desetak zastupnika čime je ove stranka osigurala sebi većinu u Klubu Bošnjaka čime su došli u poziciju da preko Refika Lende blokiraju vlast.

U prvobitnoj postavci, SDA nije imala većinu od 11 delegata što im je omogućavalo kandidaturu (pot)predsjednika FBiH. Međutim, od kantona do kantona, situacija se naglo mijenjala te je SDA dobivala ono što je bila ‘sigurica’ stranaka Osmorke.

Najapoznatiji su tuzlanski preletačevići Senad Alić i Jakub Suljkanović, koji su se, gle koincidencije, danas pravdali što su prešli iz PDA u SDA.

Špekuliralo se o tome kakve su ponude dobili njih dvojica, a u svemu je naravno navodno učestvovao paraobavještajni sektor SDA na čelu sa Osmanom Mehmedagićem, tada još aktuelnim direktorom OSA-e.

Sljedeći ključni ‘transfer’ je onaj Nijaza Musića i to je možda najočitiji primjer uplitanja Osmice i korištenja službe za ostvaranje ciljeva SDA.

Musić je bio član NiP-a i Osmorci je iz Goražda trebao osigurati jednog delegata. Međutim, na glasanju je postalo jasno da je Musić glasao za SDA-ovu Aidu Obuću.

Vrlo brzo međutim, Musić dobiva i satisfakciju. Tačnije, njegova kćerka.

Kako je Raportu potvrđeno, Musićeva kćerka je dobila posao u OSA-i i to na neodređeno vrijeme.

Naravno, Osmica i SDA se nisu koristili samo dijeljenjem benefita za one koji pređu na njihovu stranu. Poznat je slučaj Muje Puzića iz Posavskog kantona. On je provobitno potpisao listu kandidata za delegate Osmorke. Međutim, pod očitim zastrašivanjem i pritiscima, Puzić se noć pred glasanje ‘gubi’ i navodno je sjednicu gledao iz Hrvatske. Svemu je kumovao paraobavještajni dio pod palicom Osmice.

Dakle, američke sankcije Osmici samo su još jedna potvrda da je SDA do pozicije s koje mogu blokirati vlasti u FBiH došla na krajnje sumnjiv i kriminalan način.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
trackback
Osmica i sankcije (II): Obavještajni mračnjak s vezama u podzemlju za lično bogaćenje i punjene crnih fondova SDA – hamdočamo
14 dana

[…] dio analize sankcija osmici pročitajte OVDJE.Izvor: […]