Politika

Osmorka i HDZ usaglasili principe za formiranje vlasti!

Predstavnici političkih stranaka Osmorke i HDZ-a na današnjem sastanku u Sarajevu usaglasili su tekst sporazuma za formiranje vlasti.

“Sastanak je okončan uspješno. Gotovo smo usaglasili tekst sporazuma za formiranje vlasti i programskih ciljeva koje će provoditi nove većine na svim razinama. Ostali su neki tehnički detalji koje treba još ‘popeglati'”, rekao je predstavnik SDP-a Nerin Dizdar.

Borjana Krišto, koja je sastanku prisustvovala ispred HDZ-a, kazala je da je zadovoljna sastankom.

“Kao dva izaslanstva smo pokušali usaglasiti načela i principe za uspostavu vlasti, sukladno ustavnim nadležnostima. Usaglašavali smo principe i načela sukladno sastanku prethodnom sastanku predsjednika stranaka i koalicija. Dobar dio smo usaglasili, a dio je ostao na tehničkoj razini. To ćemo pokušati između nas dogovoriti”, kazala je Krišto.

Na stolu je bio program. Riječ je o iscrpnom dokumentu s desetinama vrlo konkretnih mjera, principa, ciljeva i smjernica. Rezultat je rada niza ekspertnih timova političkih subjekata. Tiče se hitnog pristupanja Evropskoj uniji i NATO savezu te socio-ekonomskih mjera, kao i uvođenja mjera za funkcioniranja pravne države.

Nakon sastanka je kazano da predstavnici Osmorke i HDZ-a danas nisu razgovarali o DF-u.

Stranke Osmorke čine: Socijaldemokratska partija BiH, Naša stranka, Narod i Pravda, Bosanskohercegovačka inicijativa – Fuad Kasumović, Za nove generacije, Pokret demokratske akcije, Stranka za Bosnu i Hercegovinu te Narodni evropski savez.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
2 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
trackback
Denis Zvizdić predložio novo ime za Osmorku - Skener.info
6 mjeseci

[…] set mjera i aktivnosti koje treba provesti u narednom mandatnom periodu. A koji je evo upravo danas dogovoren između predstavnika osmorke i predstavnika HDZ-a, odnosno predstavnika HNS-a”, zaključio […]

trackback
Čović: Čini mi se da će Osmorka biti naš partner. Idemo do Božića završiti stvar - Skener.info
6 mjeseci

[…] predstavnika “Osmorke” sa HDZ-om. Nakon sastanka iz “Osmorke su saopštili da je usaglašen tekst sporazuma o formiranju […]