Značaj maslinovog ulja u zdravoj prehrani nije novost, ali sve više dokaza sugerira da samo jedna kašika maslinovog ulja dnevno može imati značajne zdravstvene koristi, uključujući zaštitu od demencije. Novo istraživanje iz Sjedinjenih Američkih Država pokazuje da maslinovo ulje, koje je sastavni dio zdrave "mediteranske" prehrane, ima posebno istaknute prednosti.
Istraživanje koje su proveli nutricionisti sa Univerzitetu Harvard pokazuje da odrasli koji konzumiraju više od 7 grama maslinovog ulja dnevno (što je otprilike pola kašike) imaju 28 posto manji rizik od smrti uzrokovane bolestima povezanim s demencijom, u usporedbi s onima koji nikada ili rijetko koriste maslinovo ulje.
Nutricionistica Anne-Julie Tessier, jedna od autora istraživanja, objasnila je kako maslinovo ulje može imati antiupalne i neuroprotektivne učinke zbog visokog sadržaja mononezasićenih masnih kiselina i drugih spojeva s antioksidacijskim svojstvima, poput vitamina E i polifenola.
Navodno utječe na još bolesti
U istraživanju su analizirani podaci iz anketa o medicinskim sestrama i zdravstvenim profesionalcima iz 1970-ih i 1980-ih, a zatim su pratili sudionike od 1990. godine kako bi pratili njihove prehrambene navike i zdravstvene ishode. Iako su svi sudionici bili zdravi u trenutku početka istraživanja, 4,751 od 92,383 ispitanika preminulo je od bolesti povezanih s demencijom.
Osim što smanjuje rizik od demencije, prethodna istraživanja sugeriraju da redovita konzumacija maslinovog ulja smanjuje rizik od smrti uzrokovane neurodegenerativnim bolestima za oko 30 posto. Iako su sudionici studije bili većinom bijelci s višim stepenom obrazovanja, što znači da se rezultati ne mogu nužno generalizirati, ovaj rezultat daje nadu da maslinovo ulje može biti ključna komponenta u borbi protiv demencije.
Zbog porasta slučajeva demencije na globalnoj razini i činjenice da još nema lijeka za ovu bolest, preventivne mjere, uključujući promjene u prehrani te fizičke i mentalne vježbe, najbolji su put kojim možemo krenuti u borbi protiv demencije. Maslinovo ulje, kao ključni sastojak mediteranske prehrane, moglo bi biti važan korak prema tom cilju. Razumijevanje koja komponenta mediteranske prehrane najviše doprinosi zdravlju može pomoći u osmišljavanju strategija za smanjenje rizika od demencije, posebno za najranjivije grupe.