Životni stil

Ottolenghi: Palenta pripremljena na ovaj način bolja je i od pizze

Ottolenghi pizza od palente pa paradajzom

Iako podsjeća na varijantu pizze, palenta pripremljena na ovaj način nešto je drugačije. Umjesto umaka od paradajza, koristi se bešamel umak na bazi maslaca, brašna i mlijeka. Zatim se na to dodaju paradajz i feta sir. U pitanju je idealan recept za potrošiti posljednje slatke cherry paradajze koje će se odlično složiti sa slanom fetom i hrskavom podlogom od palente. Ovako pripremljen paradajz možete poslužiti i na kakav drugi način. Naprimjer, uz tjesteninu, u salati ili ih posipati po humusu. Priprema ovog jela neće vam oduzeti previše vremena pa je svakako dobra opcija i kada vam dolaze gosti. Poslužite ovaj Ottolenghi uz čašu dobrog vina i uživajte.

Nova kuharica

Također, dobro je dodati, recept se nalazi i u novoj kuharici chefa Ottolenghija i njegovog tima, "OTK: Extra Good Things".

Postupak je jednostavan, najprije pripremite paradajz. U plitku posudu s poklopcem ubacite paradajz, dodajte bijeli luk i maslinovo ulje. Dodajte i malo balzamičnog sirćeta, oko kašiku i po. Ubacite i so i biber, pomiješajte pa stavite u pećnicu na 150 stepeni i pecite poklopljeno oko 45 minuta. Potom napravite bešamel umak tako da otopite maslac, a potom dodajte brašno.

Pomiješajte kako biste dobili pastu te dodajte toplo mlijeko uz neprestano miješanje. Kuhajte oko pet minuta i pripazite da nema grudica. Želite dobiti gušći bešamel kojim ćete zatim premazati palentu. Dodajte bijeli luk, so i biber. Maknite umak s vatre i prekrijte papirom za pečenje kako se na vrhu ne bi stvorila korica.

Služite toplo

U mlijeku, malo vode i maslaca koje ste posolili kuhajte instant palentu. Kuhajte oko tri minute uz neprestano miješanje. Na kraju ubacite još malo maslaca i ribanog Pecorino ili parmezan sira. Maknite s vatre. Palentu brzo prebacite na papir za pečenje, razmažite špatulom u željeni oblik. Dodajte bešamel, pospite feta sirom i dodajte grančice origana.

Pecite na 230 stepeni oko 20 do 25 minuta. Dok se palenta peče, izvadite paradajz. Dodajte malo šećera. Ostavite da se ohladi. Na kraju ubacite malo peršuna i origana. Izvadite palentu iz pećnice, pospite paradajzom i uljem u kojem su se kuhale pa poslužite još toplo.