Kvinoja je tzv. pseudožitarica koja potječe iz Južne Amerike. Bila je glavna namirnica prehrane Inka, koje su kvinoju nazivale 'majčinim zrnom'. Ne sadrži gluten, pa je mogu konzumirati i osobe s celijakijom te je iznimno bogata vlaknima, željezom, magnezijem, manganom, bakrom i fosforom.
Šarena i mirisna salata iznimno je poželjan obrok koji može biti savršen i za užinu, lagani ručak ili večeru, a uključuje kvinoju, avokado, špinat, te crvenu narandžu, lješnjake i šipak koji mu daju posebnu aromu.
Sastojci:
300 g kvinoje
300 g špinata
1 crvena narandža
1 avokado
1 šipak
75 g lješnjaka
so, maslinovo ulje
sirće (po želji)
Priprema:
Kvinoju operite i skuhajte u vrućoj vodi. Avokado i narandžu ogulite i narežite na kockice. Šipak, odnosno nar oljuštite, a lješnjake nasjeckajte.
Stavite sve zajedno u zdjelu, dodajte svježi špinat i začinite po želji s npr. maslinovim uljem.