Fizičke funkcije poput hodanja, stajanja, saginjanja te kognitivne funkcije poput dugoročnog i kratkoročnog pamćenja mogu postati otežane i oslabljene različitim intenzitetom ovisno o vašem stilu života.
Ali, šta ako postoje prirodna rješenja za te probleme?
Stručnjaci s Harvarda udružili su snage s medicinskim stručnjacima s Kineskog medicinskog fakulteta Zhejiang te proveli istraživanje na čak dvije velike populacijsko-reprezentativne studije u Kini i Sjedinjenim Američkim Državama, gdje su uzeli čak 10.000 učesnika koji su imali više od 55 godina.
Istraživanjem su mjerili koliko povrća i voća pojedinci unose svakodnevno.
Čak su ih dijelili na podtipove poput lisnatog povrća i bobičastog voća te su kroz period od pet godina došli do vrlo zanimljivih zaključaka, piše Živim.hr.
Rezultati istraživanja nisu razočarali - povrće i voće uistinu usporava slabljenje kognitivnih funkcija.
Iako svaka grupa povrća i voća ima svoj pozitivan utjecaj, izdvojene su neke koje imaju jači i bolji utjecaj od drugih poput lisnatog povrća, krstašica (brokula, karfiol, kelj…), crvenog i žutog povrća - a po čemu su oni to efektivniji?
Te izdvojene grupe povrća sadrže protuupalne i antioksidacijske hranjive tvari te pomažu poboljšanju funkcioniranja crijeva.
To zajedno znatno poboljšava opadanje i održavanje kognitivnih funkcija.
A nije ni voće za baciti. Iako nema toliko velik utjecaj kao povrće, voće i dalje dobro igra svoju ulogu.
Najviše su izdvojene bobičasto voće i jabuke jer sadrže najviše antioksidacijskih efekata, a to obećava samo dobre stvari - održavanje zdravog funkcioniranja srca, krvnih žila i imunološkog sustava.
Uz to štite od hroničnih upalnih bolesti, karcinoma i procesa starenja.