kognitivno starenje

Ova hrana znatno povećava rizik od demencije


Alzheimer je jedna od najstrašnijih bolesti u starijoj dobi. Međutim, nepravilna prehrana može znatno povećati rizik od bolesti.

Prema trenutnim procjenama, u Austriji oko 130.000 do 150.000 ljudi živi s demencijom. Prema studiji Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), broj slučajeva demencije u svijetu povećat će se za oko 40 posto do 2030. godine.

Alzheimerova bolest trenutno se smatra neizlječivom. U skladu s tim, nauka trenutno troši puno vremena na istraživanje faktora rizika. Već je poznato da alkohol, pušenje i prehrana utječu na rizik.

Američki istraživači pokazali su što je tačno važno kada je u pitanju prehrana na ovogodišnjoj Međunarodnoj konferenciji Alzheimerove udruge. Naučnici su analizirali podatke iz impresivne 43 godine istraživanja kako bi istražili utjecaj određene hrane na razvoj demencije.

Prema Medical News Todayu, opsežna studija ispitala je podatke oko 130.000 ljudi tokom četiri desetljeća. Svake dvije do četiri godine učesnici su anketirani o svom načinu života i prehrani. Tokom istraživanja više od 11.000 ljudi razvilo je demenciju.


Analiza je pokazala da dnevna konzumacija prerađenog crvenog mesa povećava rizik od demencije za 14 posto. Crveno meso uključuje govedinu, svinjetinu, janjetinu i kozetinu, uključujući sorte koje se nalaze u prerađenoj hrani i goveđim burgerima.

Nasuprot tome, pokazalo se da zamjena crvenog mesa orašastim plodovima ili mahunarkama može smanjiti rizik od demencije za 20 posto. Ova bi promjena čak mogla usporiti kognitivno starenje.


Istraživači su primijetili da su prethodne studije dale mješovite rezultate u pogledu povezanosti između konzumacije mesa i kognitivnog pada. Stoga su ispitali i razlike između prerađenog i neprerađenog mesa. Otkrili su da konzumacija neprerađenog crvenog mesa nije povezana s povećanim rizikom od demencije.

Heather Snyder, viša potpredsjednica Američkog udruženja za Alzheimerovu bolest, rekla je za Medical News Today da je već poznato da konzumacija visoko prerađene hrane ima negativne učinke na kognitivno zdravlje. Ova nova studija pridodaje sve većem broju dokaza koji podupiru ovu vezu.