važno je znati

Ova je hrana najbogatija vitaminom D

Brojne studije potvrdile su da je sunce glavni preduslov za stvaranje D vitamina u organizmu, a gotovo pola svjetske populacije ima premalo ovog vitamina.

Za zadovoljenje dnevne potrebe D vitamina preporučuje se pet do 30 minuta boravka na suncu.

Majk Roizen, doktor iz klinike Klivlend, pojašnjava važnost vitamina D naročito za jačanje imuniteta. Nedostatak vitamina D odnosno njegov nizak novo primijetan je kod starijih ljudi i hroničnih bolesnika.

"Studije su ukazale na vezu između niske koncentracije D vitamina i infekcija respiratornog sistema, ali i upala pluća, hepatitisa B i C, te HIV-a", kazao je.

Doktorica Alexandra Luis kazala je da je D vitamin bitan za brojne različite fiziološke procese.

"Vitamin D utiče na kosti, sprečava upale, popravlja san, poboljšava rad srca i mozga. Njegova preporučena dnevna doza za odraslu osobu kreće se između 600 i 800 IU dnevno, a tu količinu tijelo ne može unijeti samo kroz hranu", pojasnila je.

Osim ribe, za unos vitamina D putem hrane potrebno je konzumirati:

Mlijeko bogato vitaminom D

Žitarice koje su obogaćene ovim vitaminom

Pečurke su izvor D vitamina

Luis preporučuje provjeru količine vitamina D u krvi, a onda prema rezultatima doktori će preporučiti dodatak.

"Bez obzira na vrijeme koje provedemo na suncu trebala bi se konzumirati hrana bogata vitaminom D. Ako ga i tada budete imali premalo u krvi, onda je potrebno uzeti dodatak D vitamina", kazala je.

Savjeti za unos D vitamina Američko udruženje za srce i kardiovaskularno zdravlje navelo je da vitamina D najviše ima u lososu, tuni i skuši.