Istraživači iz bolnice "Clinic De Barcelona" regrutovali su 628 odraslih i polovinu njih stavili na dijetu koja je uključivala dnevnu konzumaciju oraha.
Nakon dvije godine, tim je otkrio da su oni koji jedu orahe također skromno smanjili nivo takozvanog lipoproteina niske gustine (LDL).
Visok nivo LDL -a - koji se ponekad naziva i „loš holesterol“ - povezan je sa povećanim rizikom od srčanih oboljenja i moždanog udara. Učesnici studije koji su svakodnevno jeli orahe videli su smanjenje i ukupnog broja LDL čestica u krvi, a posebno broja malih LDL čestica. Prema Američkom udruženju za srce, orasi su bogati omega-3 masnim kiselinama-zdravom masnoćom za srce koja se nalazi u masnoj ribi.
- Prethodne studije su pokazale da su orašasti plodovi uopšte, a posebno orasi, povezani sa nižim stopama srčanih oboljenja i moždanog udara - rekao je autor rada i stručnjak za ishranu Emilio Ros iz bolnice Clinic De Barcelona u Španiji.
U svom istraživanju, dr Ross i kolege analizirali su podatke o 628 zdravih odraslih osoba - od 63 do 79 godina - od kojih je svaka boravila u Barceloni, Španija ili Loma Linda, Kalifornija.
Učesnici su bili podeljeni u dvije grupe, od kojih je prva dodala pola šolje oraha u svakodnevnu ishranu, dok se druga uzdržala od jedenja oraha.
Nakon dve godine, tim je testirao nivo holesterola svakog učesnika, zajedno sa analizom koncentracija i veličina njihovih lipoproteina kako bi potražio karakteristike za koje je poznato da su povezane sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.
Utvrđeno je da je uobičajena konzumacija oraha povezana sa 4,3 posto smanjenjem ukupnog broja čestica LDL -a i malih čestica LDL -a za 6,1 posto - za obje promene je poznato da su povezane sa manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.