Žalfija, poznata po svojim antibakterijskim, antiinflamatornim i antioksidativnim svojstvima, koristi se još od davnina u tradicionalnoj medicini.
Njeni listovi obiluju hranljivim sastojcima koji pomažu u jačanju imuniteta, smanjenju upala i poboljšanju varenja.
Priprema soka od žalfije jednostavna, najbolje je brati vrhove koji su se tek rascvjetali, a rezultati su impresivni osvježava, revitalizuje i pruža brojne zdravstvene koristi. U nastavku ćemo vam pokazati kako lako možete pripremiti ovaj ukusan i zdrav napitak kod kuće.
Sastojci
- 300 g cvjetova žalfije
- 50 g limunske kiseline (limuntus)
- 3 litra vode
- 2,5 kg šećera
Priprema
Cvjetove žalfije i limuntus prokuhajte i ostavite da odstoje 24 sata. Ocijedite kroz krpu, dodajte šećer i ponovno prokuhajte. Vrući sirup sipajte u sterilisane flaše i dobro zatvorite.