Zlatni začin, kako ga mnogi zovu, kurkuma, stekla je iznimnu popularnost zbog brojnih zdravstvenih prednosti. Iako mnogi hvale njezina ljekovita svojstva, postoje određeni slučajevima u kojima unos i konzumacija kurkume može biti štetna.
Šta je kurkuma?
Kurkuma je začin koji dolazi od korijena biljke Curcuma longa, a najpoznatija je po karakterističnoj zlatnožutoj boji. Taj se začin najčešće koristi u indijskoj kuhinji, posebno u curry jelima, ali je također poznat po svojim ljekovitim svojstvima. Aktivni spoj u kurkumi, kurkumin, ima snažna protuupalna i antioksidativna svojstva.
Kako se koristi kurkuma?
Mnogi ljudi je koriste za ublažavanje bolova, osobito kod artritisa, kao i za poboljšanje probave i detoksikaciju organizma. Istraživanja sugeriraju da kurkuma može biti korisna u smanjivanju upala u tijelu, što je korisno kod raznih stanja poput srčanih bolesti, dijabetesa, pa čak i nekoliko tipova raka. Također se koristi za poboljšanje zdravlja mozga i smanjenje simptoma poput depresije.
Nuspojave konzumiranja kurkume
Istraživanja iz 2021. pokazuju kako uzimanje doze od oko 1000 mg kurkumina dnevno nije izazvalo nikakve očite negativne učinke. Međutim, mali postotak ljudi može iskusiti blage nuspojave pri višim dozama. One mogu uključivati:
- Osobe mogu doživjeti blage smetnje poput proljeva, mučnine, povraćanja, želučane tegobe, nadutosti i zatvora.
- Doze od 500 mg ili veće mogu uzrokovati glavobolje i mučninu malom broju ljudi.
Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, odmah se obratite ljekaru:
- Osip
- Otežano disanje
- Oticanje lica, usana, jezika ili grla