imamo recept

Ovaj kolač od mrkve morate probati: Sočan je, ukusan i savršen za zimske dane

Najavljuju niske temperature, što znači da ćemo puno više vremena provoditi pod dekicom uz televiziju ili dobru knjigu. U paketu s dugim zimskim popodnevima idu i kolači i nebrojeno mnogo šolja čaja s medom. Preporučujemo da na popis slatkih eksperimenata uvrstiš i ovaj jednostavan i nevjerojatno sočan kolač od mrkve s orasima.

Priprema će ti oduzeti otprilike 10 minuta, a ostatak će posla odraditi rerna. Bitno je da pričekate da se kolač ohladi, kako se ne bi mrvio pri rezanju.

Sastojci

  • 60 g maslaca sobne temperature
  • 60 ml suncokretovog ulja
  • 100 g bijelog šećera
  • 100 g smeđeg šećera
  • 2 jaja
  • 1 kašičica ekstrakta vanilije
  • 150 g glatkog brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice sode
  • 1/4 kašičice soli
  • 1 kašičice cimeta
  • 1/2 kašičice mljevenog đumbira
  • 150 g naribane mrkve
  • 50 g nasjeckanih oraha

Postupak

Zagrijte rernu na 180 stepeni. Premažite maslacem kalup za hljeb (20 x 10 cm), a dno mu obložite papirom za pečenje.

Izmiksajte maslac i ulje sa šećerom u kremastu smjesu pa dodajte jedno po jedno jaje i ekstrakt vanilije.
U drugoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu i začine.

Umiješajte suhe sastojke u pripremljenu smjesu drvenom kašikom. Na kraju dodajte naribanu mrkvu i nasjeckane orahe pa lagano promiješajte. Prelijte smjesu u pripremljeni kalup i zagladite je.

Pecite 45 minuta u zagrijanoj pećnici. Ako primijetite da prebrzo poprima boju, stavite list aluminijske folije.

Pustite da se kolač hladi u kalupu 15 minuta prije što ga izvrnete na rešetku. Svakako pričekajte da se u potpunosti ohladi prije rezanja.

Možete kolač premazati kremom od krem sira, maslaca, ekstrakta vanilije i šećera u prahu. Trebat će vam 50 g maslaca, 100 g krem sira, 1/2 kašičice ekstrakta vanilije i 200 g šećera u prahu. Dobro izmiksajte sastojke, prebacite kremu u slastičarsku vrećicu i nadjenite ohlađeni kolač od mrkve.