Najavljuju niske temperature, što znači da ćemo puno više vremena provoditi pod dekicom uz televiziju ili dobru knjigu. U paketu s dugim zimskim popodnevima idu i kolači i nebrojeno mnogo šolja čaja s medom. Preporučujemo da na popis slatkih eksperimenata uvrstiš i ovaj jednostavan i nevjerojatno sočan kolač od mrkve s orasima.
Priprema će ti oduzeti otprilike 10 minuta, a ostatak će posla odraditi rerna. Bitno je da pričekate da se kolač ohladi, kako se ne bi mrvio pri rezanju.
Sastojci
- 60 g maslaca sobne temperature
- 60 ml suncokretovog ulja
- 100 g bijelog šećera
- 100 g smeđeg šećera
- 2 jaja
- 1 kašičica ekstrakta vanilije
- 150 g glatkog brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice sode
- 1/4 kašičice soli
- 1 kašičice cimeta
- 1/2 kašičice mljevenog đumbira
- 150 g naribane mrkve
- 50 g nasjeckanih oraha
Postupak
Zagrijte rernu na 180 stepeni. Premažite maslacem kalup za hljeb (20 x 10 cm), a dno mu obložite papirom za pečenje.
Izmiksajte maslac i ulje sa šećerom u kremastu smjesu pa dodajte jedno po jedno jaje i ekstrakt vanilije.
U drugoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu i začine.
Umiješajte suhe sastojke u pripremljenu smjesu drvenom kašikom. Na kraju dodajte naribanu mrkvu i nasjeckane orahe pa lagano promiješajte. Prelijte smjesu u pripremljeni kalup i zagladite je.
Pecite 45 minuta u zagrijanoj pećnici. Ako primijetite da prebrzo poprima boju, stavite list aluminijske folije.
Pustite da se kolač hladi u kalupu 15 minuta prije što ga izvrnete na rešetku. Svakako pričekajte da se u potpunosti ohladi prije rezanja.
Možete kolač premazati kremom od krem sira, maslaca, ekstrakta vanilije i šećera u prahu. Trebat će vam 50 g maslaca, 100 g krem sira, 1/2 kašičice ekstrakta vanilije i 200 g šećera u prahu. Dobro izmiksajte sastojke, prebacite kremu u slastičarsku vrećicu i nadjenite ohlađeni kolač od mrkve.