Jedan uobičajeni začin sa sobom nosi niz zdravstvenih prednosti – uključujući pomoć u snižavanju krvnog pritiska, holesterola i šećera – kumin. Riječ je o začinu koji se dobiva iz biljke Cuminum cyminum i glavna je namirnica u mnogim receptima, osobito u mediteranskim kuhinjama i kuhinjama jugozapadne Azije odakle potječe. Ne samo da pomaže probavi i brani se od infekcija koje se prenose hranom, već je i bogat izvor željeza, navodi Mirror.
Osim svojih trostrukih prednosti snižavanja šećera u krvi, krvnog pritiska i holesterola, također vam može pomoći da izgubite neželjenu težinu. Osim toga kumin je prepun flavonoida – antioksidansa koji neutraliziraju slobodne radikale i sprječavaju oštećenje stanica, smanjujući rizik od hroničnih bolesti poput bolesti srca i raka.
Ovaj začin daje jedinstven okus jelima poput čilija, tamalesa i raznih indijskih karija, koja se često opisuju kao zemljana, orašasta i ljuta. Kumin također ima bogatu historiju u tradicionalnoj medicini, prenosi Surrey Live.
Kumin i utjecaj na nivoe glukoze u krvi
Kumin je začin pokazao potencijal pri liječenju dijabetesa. Istraživanja pokazuju da bi kumin mogao biti tajno oružje za kontrolu nivoa šećera u krvi kod pacijenata s dijabetesom tipa 2. Jedna je studija otkrila da su štakori s dijabetesom hranjeni kuminom u prahu tokom osam sedmica primijetili značajna poboljšanja zdravlja, uključujući bolju tjelesnu težinu, niži šećer u krvi i smanjen nivo uree u krvi.
Sposobnost kumina da se bori protiv dugoročnih učinaka dijabetesa također je vrijedna spomena, jer pomaže u smanjenju stvaranja štetnih krajnjih proizvoda napredne glikacije (AGE) koji mogu oštetiti stanice – s laboratorijskim studijama koje pokazuju da komponente kumina učinkovito snižavaju AGE. Iako su ova otkrića obećavajuća, tačni spojevi u kuminu koji su odgovorni za ove dobrobiti i tačne količine koje su potrebne ostaju nejasne.
Utjecaj na holesterol
Kumin ne pomaže samo kod šećera u krvi; također pomaže pri snižavanju holesterola. Klinička ispitivanja pokazala su pozitivan učinak kumina na nivo holesterola.
U jednoj studiji, uzimanje 75 mg kumina dva puta dnevno tokom osam sedmica dovelo je do pada nezdravih triglicerida u krvi. Druga studija je istaknula da su pacijenti koji su šest sedmica konzumirali ekstrakt kumina postigli smanjenje oksidiranog “lošeg” LDL holesterola za gotovo 10 %.
Potencijalne zdravstvene prednosti kumina dospjele su u centar pažnje jer je treća studija koja je uključivala 88 žena otkrila da konzumiranje 3 grama kumina pomiješanog s jogurtom dva puta dnevno tokom tri mjeseca može povisiti nivo “dobrog” HDL holesterola.
Utjecaj na krvni pritisak
Istraživanja pokazuju da se skup dobrobiti kumina ne zaustavlja samo na holesterolu i šećeru u krvi; također sadrži svojstva koja mogu pomoći u snižavanju visokog krvnog pritiska. Zahvaljujući svojoj antioksidativnoj i protuupalnoj moći, kumin pojačava dušikov oksid u krvotoku, što može ublažiti napete krvne žile i potencijalno sniziti krvni pritisak.
Prisutnost flavonoida u kuminu može pomoći u zaštiti stanica od oštećenja i stanja poput hipertenzije. Osim toga, kumin bogat kalijem može pomoći tijelu u izbacivanju natrija, što bi moglo pomoći u regulaciji krvnog pritiska.
Koliko je kumina sigurno?
Što se tiče toga koliko je kumina sigurno, slijedite sljedeće smjernice:
- Kumin u prahu: Tipična doza je 1,5-3 grama dnevno, uzima se oralno do šest mjeseci.
- Ulje kumina: Preporučena doza je 1-2 kapi dva puta dnevno.
- Biljni dodaci kumina: Preporučena doza je 300-600 mg dnevno.