Ledene kocke s jagodama se jednostavno rade, a bogat okus i krema nikoga neće ostaviti ravnodušnim!
Sastojci
Za biskvit:
- 7 bjelanjaka
- 7 kašikica šećera
- 7 kašikica brašna
Za kremu:
- 7 žumanjaka
- 8 kašikica šećera
- 7 kašikica oštrog brašna
- 2 vanilin šećera
- 700 ml mlijeka
- 200 g maslaca
I još:
- 200 ml mlijeka (za zalijevanje biskvita)
- 500 ml slatkog vrhnja za šlag
- 500 g jagoda
Priprema
Razdvojiti bjelanjke i žumanjke.
Za biskvit miksati bjelanjke dok ne postanu čvrsti snijeg. Tada postepeno dodavati šećer i miksati dok se sav šećer ne otopi i dok masa ne postane sjajna i čvrsta. Tek nakon toga pomalo dodavati brašno neprestano miksajući na maloj brzini. Ovako dobivenu biskvitnu smjesu razporediti u lim srednje veličine prethodno namašćen i pobrašnjen i poravnati. Peći u pećnici zagrijanoj na 180*C 20 minuta.
Pečeni biskvit dok je još topao izbockati vilicom ili štapićem po cijeloj površini i zaliti toplim mlijekom. Ostaviti po strani da se potpuno upije i ohladi.
Za kremu staviti u veću posudu mlijeko da se polako zagrijava. Manji dio mlijeka ostaviti po strani. Miksati žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom, potom dodati brašno i onaj manji dio mlijeka. Ukuhati sve u preostalo kipuće mlijeko i kuhati par minuta uz miješanje dok se lijepo ne zgusne. Ohladiti uz miješanje.
U hladnu kremu dodati maslac prethodno izrađen mikserom i dobro sve spojiti u glatku kremu.
Na ohlađeni biskvit rasporediti kremu, preko kreme složiti nasjeckane jagode, a preko svega staviti slatko vrhnje ulupano u čvrsti šlag. Kolač dobro rashladiti i poslužiti rezan na kocke. Prijatno!