Riječ je o soku od namirnice koja je izuzetno korisna ako si želite ojačati imunitet a pritom je cjenovno pristupačna svima.
Ako želite pripremiti jednostavan a ukusan sok od cvekle koristite sljedeće sastojke:
- Dva kilograma cvekle
- Jedan kilogram šećera
- Tri vrećice vanilijinog šećera
- Tri vrećice limunske kiseline
Sok pripremate tako da cveklu operete, ogulite a zatim narežete na kolutiće. Napunite lonac s tri litre hladne vode, pa kuhajte dok ne provrije. Potom smanjite temperaturu te kuhajte cveklu još 30 minuta, pojašnjava krstarica.
Zatim maknite lonac sa štednjaka pa izvadite cveklu. Dodajte šećer u lonac i miješajte dok se ne rastopi. Na kraju dodajte vanilijin šećer i limunsku kiselinu te miješajte dok se sastojci ne sjedine.
Vrući sok ulijte u oprane i sterilizirane staklene boce i dobro ih zatvorite. Nakon što se sok ohladi na sobnoj temperaturi, stavite ga u frižider.
Od navedene količine cvekle dobiti ćete nekoliko litara soka.