nova studija

Ove grickalice su jednako opasne kao i pušenje

Uravnotežena prehrana bit je i kraj zdravog života. Nova studija sada pokazuje da je određena hrana čak i štetnija nego što se dosad mislilo i ima slične negativne učinke kao pušenje.

Pizza, čips i kola dio su svakodnevice mnogih ljudi. Dobro je poznato da ove namirnice nisu dio zdrave prehrane, ali nova studija objavljena u "British Medical Journalu" sada dolazi do zaključka da je industrijski proizvedena hrana još štetnija nego što se mislilo.

Istraživači sa Sveučilišta Deakin u Australiji procijenili su podatke iz 45 različitih studija u kojima je sudjelovalo gotovo 10 miliona ljudi tokom posljednje tri godine. Naučnici su došli do zaključka da ljudi koji jedu visok udio prerađene hrane imaju veći rizik od brojnih zdravstvenih problema, poput raka, dijabetesa tipa 2 i mentalnih poremećaja.

Štetna hrana uključuje visoko prerađene industrijske proizvode kao što su:

Pakirana peciva
Slatke žitarice
čips
Gotova i smrznuta jela
Slatka pića
Oni koji često jedu ovu hranu podložniji su brojnim bolestima:

Rizik od kardiovaskularnih bolesti povećava se za 50 posto
Rizik od mentalnih poremećaja i anksioznosti povećava se za 48 do 54 posto.
Rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 povećava se za 12 posto.

Visoko prerađena hrana često sadrži aditive kao što su bojila, emulgatori, konzervansi i previše šećera ili soli. Povećavaju šećer u krvi, smanjuju osjećaj sitosti i oštećuju crijevni mikrobiom.

Na temelju tih rezultata znanstvenici su došli do zabrinjavajućeg zaključka: zdravstveni učinak prekomjerne konzumacije gotovih jela usporediv je s pušenjem cigareta. Naučnici stoga hitno pozivaju na izradu smjernica za ovu hranu čiji je cilj konkretno smanjiti potrošnju i time poboljšati zdravlje stanovništva. Također predlažu označavanje većeg broja proizvoda, ograničavanje reklamiranja i prodaje ultraprerađenih proizvoda, te da svježe pripremljena jela budu jeftinija i dostupnija.

Umjesto industrijskih proizvoda, na jelovniku bi trebala biti manje prerađena hrana s niskim udjelom soli i šećera. To uključuje voće, povrće, orašaste plodove, cjelovite žitarice, prirodni jogurt i jaja. Ako se hranite uravnoteženo i hranjivo, ne morate brinuti o ozbiljnijim posljedicama ako jedete jedan gotov obrok sedmično. Ali važno je da vam to ne pređe u naviku.