jednostavan recept

Ove kiflice se lako spremaju. U njihovom ukusu će uživati svaki sladokusac

Ove kiflice se lako spremaju, a u njihovom ukusu će uživati svaki sladokusac.

Sastojci:

250 mililitara toplog mlijeka

1/2 kocke kvasca ili kesica suhog kvasca

2 kašičice šećera

2 vanilin šećer

malo narendane korice limuna

1 kašičica soli

1 mala šoljica ulja

1 jaje

1 bjelance

500-600 grama brašna

1 žumance i ulje za premazivanje

šećer u prahu za posipanje

džem ili krema, po želji

Priprema:

U mlakom mlijeku razmutiti jednu kašičicu šećera i kvasac i ostaviti da kvasac zapjeni.

U posudu staviti jaje i bjelance, ostatak šećera, vanilijin šećer, ulje, kašičicu soli i koricu limuna i ručno pomiješati sve.

Kada kvasac nadođe sipati u posudu i dodavati brašno uz miješenje. Umijesiti glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke, premazati ga uljem i ostaviti 30-40 minuta da naraste.

Nadošlo tijesto na pobrašnjanoj podlozi premijesiti i podijeliti na manje loptice. Svaku lopticu oklagijom razviti u elipsu, jedan kraj zasjeći, na drugi kraj staviti krem ili džem i urolati.

Poredati ih na pleh i ostaviti da odstoje desetak minuta. Zatim kiflice premazati mješavinom žumanca i ulja. Peći na 200 stepeni dok lijepo ne porumene, 15-25 minuta, u zavisnosti od rerne, prenose Vijesti.