Ove kiflice se lako spremaju, a u njihovom ukusu će uživati svaki sladokusac.
Sastojci:
250 mililitara toplog mlijeka
1/2 kocke kvasca ili kesica suhog kvasca
2 kašičice šećera
2 vanilin šećer
malo narendane korice limuna
1 kašičica soli
1 mala šoljica ulja
1 jaje
1 bjelance
500-600 grama brašna
1 žumance i ulje za premazivanje
šećer u prahu za posipanje
džem ili krema, po želji
Priprema:
U mlakom mlijeku razmutiti jednu kašičicu šećera i kvasac i ostaviti da kvasac zapjeni.
U posudu staviti jaje i bjelance, ostatak šećera, vanilijin šećer, ulje, kašičicu soli i koricu limuna i ručno pomiješati sve.
Kada kvasac nadođe sipati u posudu i dodavati brašno uz miješenje. Umijesiti glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke, premazati ga uljem i ostaviti 30-40 minuta da naraste.
Nadošlo tijesto na pobrašnjanoj podlozi premijesiti i podijeliti na manje loptice. Svaku lopticu oklagijom razviti u elipsu, jedan kraj zasjeći, na drugi kraj staviti krem ili džem i urolati.
Poredati ih na pleh i ostaviti da odstoje desetak minuta. Zatim kiflice premazati mješavinom žumanca i ulja. Peći na 200 stepeni dok lijepo ne porumene, 15-25 minuta, u zavisnosti od rerne, prenose Vijesti.