Stručnjaci kažu da nije potrebno trošiti novac na skupe tretmane kako bi smršali – postoji jednostavan način kako kontrolisati ishranu i upravljati unosom hrane.
Nutricionista Marc Hewitt kaže da postoji jednostavan način za kontrolu ishrane, a to ne uključuje brojanje kalorija niti naporne treninge.
Prema Hewittu, ključ za donošenje boljih prehrambenih odluka je razumijevanje uzroka gladi.
Fokusiranjem samo na volju, ljudi često zanemaruju važnost glikemijskog indeksa (GI) hrane. Taj broj, koji lako možete provjeriti za svaku namirnicu, pokazuje kako hrana utiče na nivo šećera u krvi i koliko brzo će vas opet uhvatiti glad.
Hewitt tvrdi da je konzumacija hrane s niskim GI-jem najbrži i najlakši način za prirodno kontrolisanje apetita.
Namirnice koje smanjuju apetit
"Većina ljudi fokusira se na kalorije, no istraživanja pokazuju da način na koji hrana utiče na nivo šećera u krvi također igra veliku ulogu u kontroli gladi. Namirnice s niskim glikemijskim indeksom (55 ili niže) probavljaju se sporije, što uzrokuje postepene promjene u nivou šećera u krvi, umjesto naglih skokova i padova. To pomaže u regulaciji apetita, duže vas drži sito i smanjuje želju za hranom", rekao je Hewitt.
Avokado

Avokado s glikemijskim indeksom pet, vari se vrlo sporo, pružajući stabilnu energiju bez naglih skokova šećera u krvi koji obično izazivaju glad. Njihova kombinacija vlakana i zdravih masti pomaže u kontroli hormona koji upravljaju apetitom, što ih čini odličnim izborom za prirodnu kontrolu apetita.
Bademi

S glikemijskim indeksom od 15, bademi nude snažnu kombinaciju proteina, vlakana i zdravih masti. Za razliku od grickalica s visokim udjelom ugljenih hidrata koje izazivaju skokove i padove šećera, bademi se vare polako, pružajući stabilnu energiju i sprečavajući iznenadne želje za hranom. Njihov nutritivni profil također pomaže u regulaciji hormona apetita kao što su grelin i leptin, koji kontrolišu glad i sitost.
Crne masline

S glikemijskim indeksom od 15, crne masline pružaju jedinstvenu mješavinu mononezasićenih masti i polifenola koji podržavaju regulaciju apetita. Ove zdrave masti usporavaju varenje, čineći da se osjećate siti duže. Polifenoli u maslinama također su povezani s smanjenjem upala.
Čili

S glikemijskim indeksom od 15, čili papričice sadrže kapsaicin. Pokazalo se da kapsaicin blago ubrzava metabolizam dok potiskuje apetit, čineći ga moćnim alatom za prirodno upravljanje težinom. Konzumacija začinjene hrane može dovesti do smanjenog unosa kalorija tokom dana.
Đumbir

S glikemijskim indeksom od 15, đumbir je poznat po svojim svojstvima koja poboljšavaju varenje i regulišu apetit. Pomaže u kontroli gladi povećanjem termogeneze (topljenje kalorija) i poboljšanjem osjetljivosti na inzulin, sprečavajući padove šećera nakon obroka koji izazivaju želju za hranom, prenosi New York Post.