Upala je prirodna reakcija tijela kada smo povrijeđeni ili bolesni i dio je prirodnog procesa izlječenja. Ono što je manje poznato jeste da i određene životne navike, kao i ono što jedemo, direktno utiče na nivo upale, kaže nutricionista Dijana Radetić, a za one koji već imaju hronična stanja izazvana upalom, kontrola ishrane je jedna od ključnih stvari koje treba preduzeti.
Šta treba izbjegavati?
Smatra se da sve višestruko prerađene namirnice mogu da izazovu upalni proces. Ove namirnice mogu da promijene mikrofloru crijeva, to jest odnos dobrih i loših bakterija.
"Ta promena u telu može da utiče na imuni sistem i pokrene njegovu rekciju, odnosno da dovede do imunog odgovora, pojave upale i kada nije došlo do povrede ili infekcije", navodi sagovornica.
Pretjerivanje u ishrani sa višestruko prerađenim namirnicama može da dovede i do razvoja dijabetesa, bolesti srca i gojaznosti.
"Zato je u svakodnevnoj ishrani najbolje drastično smanjiti višestruko prerađene ugljene hidrate, kao što su slatkiši i grickalice, pržene namirnice, gazirane i negazirane napitke sa šećerom, mesne prerađevine i višestruko prerađene i trans masti, kao što su margarin, biljna slatka pavlaka i slično", savjetuje Dijana Radetić.
Svakako najbolji način da izbjegnete višestruko prerađene namirnice je čitanje sastava proizvoda. Ukoliko postoje sastojci koji su nepoznati i nerazumljivi, najbolje je da taj proizvod ostavite na polici, sugeriše ona.
Namirnice sa protivupalnim svojstvom
Kako postoje namirnice koje mogu da budu uzročnik hronične upale, tako postoje i one koje umanjuju upalu, jer su bogate materijama sa protivupalnim svojstvom. Među njima se ističu:
Bobičasto voće – bogat izvor biljnih vlakana, vitamina, minerala i antocijana
Masna riba – izvor proteina i dugih lanaca omega 3 masnih kiselina, kao što su eikozapentaenska kiselina (EPA) i dokozaheksaenska kiselina (DHA)
Brokoli i ostale kupusnjače, kao što su karfiol, kelj, prokelj i slično – izvor sulforana
Paprika – izvor vitamina C, slatka paprika izvor kvercentina, a ljuta sinapinske i ferulne kiseline
Pečurke – sadrže selenijum, bakar, vitamine B grupe i fenole
Grožđe – pored ostalog sadrži i antocijane
Maslinovo ekstra djevičansko ulje – sadrži mononezasićene masne kiseline i oleokantal
Crna čokolada i kakao – bogat izvor flavanola
Paradajz – sadrži likopen
Trešnje – izvor antocijana i katehina
"Sve u svemu, najbolja ishrana je ona koja se bazira na namirnicama koje su najpribližnije svom izvornom obliku", poručuje Dijana Radetić, prenosi Kurir.