Voće i povrće je izvor vitamina, a mnogi stručnjaci savjetuju da je najbolje jesti sezonsko voće i povrće u periodu kada i pristiže.
U nastavku donosimo koje namirnice podižu imunitet.
Cvekla
Sa cveklom ste se vjerovatno upoznali još u djetinjstvu, kada ste je gledali sa prezirom, bilo da se nalazila u čorbi ili salati. Međutim, sada ćete je vjerovatno obožavati, jer sadrži vitamine C, B, PP i E, kao i veliku količinu gvožđa, magnezijuma, fosfora i drugih elemenata u tragovima. Cveklu možete ukiseliti, pržiti, dodati salatama ili unijeti u formi cijeđenog soka.
Brusnica
Mnogi ljudi vole brusnicu upravo zbog kiselog ukusa, ali malo ljudi zna da ova bobica može da se održava svježom duže od godinu dana – ako je stavite u vodu u zatvorenoj posudi. Od nje možete da pravite i voćne napitke, kuvate soseve za jela i tako dalje.
Šipak
Od uvezenih proizvoda, možda najkorisniji u jesen je šipak. Sadrži veliku količinu vitamina C, folne kiseline i antioksidanata, što je posebno važno u hladnoj sezoni. Iz njega se mogu dobiti vitaminski sokovi, a sjemenke nara mogu se dodavati u salate ili jednostavno jesti.
Citrusi
Kasna jesen i zima su sezona sazrijevanja citrusa. To su narandže, mandarine i, naravno, grejpfrut. Svi oni, kao što znamo, sadrže ogromnu količinu vitamina C, koji nam pomaže da se ne razbolimo tokom hladne sezone, pa zimi ne možemo da zamislimo svoj život bez agruma. Mogu se jesti svježi ili iscijediti i dodati salatama za neobičan ukus, prenosi "Politikin magazin".