Prepune korisnih antioksidansa i polifenola, košpice šipka ili nara, kako su pokazale brojne studije, pomažu u smanjenju upale, usporavaju rast stanica raka, suzbijaju infekcije i jačaju funkcije mozga. Uz to, ukusne su, hranjive i lako prilagodljive najrazličitijim receptima. A kad saznate što sve čine za vaše zdravlje, bit će vam jasno zašto zaslužuju mjesto na vašem idućem popisu za kupovinu.
Pun kao šipak košpica
Sjemenke ili košpice šipka dolaze iz ploda grma ili drva koje se latinski naziva Punica granatum. Kod nas se taj plod, osim šipak ili nar, naziva i morganj ili granat jabuka te ponekad i kineska jabuka. Iako se smatra da je nar porijeklom iz Irana i susjednih zemalja, uzgoj ovog voća davno se proširio na mediteranske zemlje, cijeli Arapski poluotok, Afganistan i Indiju. Danas se uzgaja i u toplijim dijelovima Sjeverne i Južne Amerike. Košpice se nalaze u plodu veličine velike narandže s glatkom, debelom korom čija boja varira od smećkasto žute do jarko tamno crvene. Unutrašnjost ploda sadrži male komore u kojima se nalaze velike, crvene i jestive sjemenke razdvojene bijelim opnama, a u svakoj se nalazi jedna ovalna koštica. U jednom naru može biti i više od 600 sjemenki pa odatle i izreka „pun kao šipak koštica”. Te se sjemenke jedu sirove ili se koriste za pripremu soka od šipka, ali i za proizvodnju ulja od sjemenki nara koje ima brojne pozitivne učinke na zdravlje. I one bjelkaste opne koje okružuju sjemenke su jestive, no imaju prilično gorak okus koji se mnogima ne sviđa. Sok od sjemenki nara koristi se za pripremu takozvanog grenadin sirupa koji je poznat po tome što se koristi u klasičnom nealkoholnom koktelu Shirley Temple, no koristi se i za davanje arome mnogim likerima.
Nutritivni profil
Sjemenke nara su odličan izvor brojnih nutrijenata, uključujući vitamin K, vitamin C, folat i kalij. Uz to, prednost im je i što sadrže vrlo malo kalorija, a bogate vlaknima. Pola šolje (oko 90 grama) sjemenki nara sadrži:
- 72 kalorije
- 16,3 g ukupnih ugljikohidrata
- 3,5 g vlakana
- 11,9 g šećera
- 1 g ukupnih masti
- 1,5 g proteina
- 0 mg holesterola
- 2,6 mg natrija
- 14,3 mcg vitamina K
- 8,9 mg vitamina C
- 331 mg folata
- 0,1 mg bakra
- 205 mg kalija
- 0,1 mg mangana
Zdravstvene dobrobiti
Prirodni afrodizijak
U mnogim kulturama nar se povezivao s plodnošću i obiljem zbog mnoštva košpica u plodu. Posljednjih godina ovo je voće predmet brojnih studija zbog njegovog pozitivnog učinka na libido. Istraživanje provedeno na Univerzitetu Queen Magaret u Edinburgu pokazalo je da je konzumacija čistog soka od nara povećala razinu testosterona u slini kod ispitanika za 24 posto u prosjeku, što može dovesti do boljeg raspoloženja i povećane spolne želje. Ako imate erektilnu disfunkciju, dobro je znati da je istraživanje provedeno na životinjama otkrilo da sok od nara pomože u poboljšanju krvotoka i erektilnom odgovoru. Iako su potrebna i dodatna ispitivanja na ljudima, moguće je da sok od nara donosi iste dobrobiti i osobama sa seksualnom disfunkcijom.
Poboljšava pamćenje
Studije su pokazale da polifenoli, koji su u velikim količinama prisutni u sjemenkama nara i soku od sjemenki, mogu poboljšati kognitivne funkcije. U stvar, jedno je istraživanje otkrilo da polifenoli iz nara mogu pružiti dugotrajnu zaštitu od disfunkcije pamćenja uzrokovane operacijom srca. U studiji provedenoj na ispitanicima starije životne dobi s problemima pamćenja, ispitanici su tokom 4 sedmice trebali piti ili sok od nara ili placebo s okusom nara. U usporedbi s kontrolnom grupom, oni koji su pili sok od nara imali su značajno poboljšanje markera verbalne i vizualne memorije. Studija provedena na životinjama, na Odjelu psihologije Univerziteta Loma Linda, pokazala je da bi uključivanje nara u svakodnevnu prehranu moglo pomoći u usporavanju napredovanja Alzheimerove bolesti, što bi ovo voće moglo učiniti prirodnom terapijom za Alzheimerovu bolest.