UVRSTITE IH U PREHRANU

Ove vrsta voća je najbolje konzumirati ako pazite na unos šećera

Svi nekada imamo želju pojesti nešto slatko pa posežemo za čokoladom ili nekom drugom slasticom. Međutim, mnogi tada zaboravljaju na zdraviju opciju - voće. Ono osigurava važne hranjive tvari poput vitamina i vlakana, a ako pratite unos šećera, dobro je odabrati voće s niskim udjelom šećera. U nastavku pročitajte koje je vrste voća s niskim udjelom šećera najbolje uvrstiti u svoju prehranu.

Grejp

Ovo citrusno voće posjeduje mnoge nutritivne prednosti. Ima relativno malo šećera te je izvrstan izvor vitamina C koji ima vitalnu ulogu u zdravlju imuniteta i stvaranju kolagena. Jedna polovica grejpa srednje veličine sadrži 8,5 grama šećera. Osim toga, grejp pomaže poboljšati apsorpciju željeza iz biljnih izvora. Najbolje je staviti grejp u salate ili obrok koji sadrži povrće bez škroba poput brokule i nemasne bjelančevine poput piletine.

Bobičasto voće

Bobičasto voće ima manje šećera u odnosu na druge vrste voća. Jedna šolja malina ima 5 grama šećera, a šolja jagoda i kupina 7 grama. Također, bobičasto voće posjeduje mnoga pozitivna svojstva. Na primjer, redovito jedenje umjerene količine bobičastog voća povezano je s nižim rizikom od dijabetesa tipa 2. Također, bogato je vlaknima, polifenolima i vitaminima. Možete ga jesti kao međuobrok ili uz običan grčki jogurt.

Limun

Jedno od najboljih izbora za voće s niskim udjelom šećera je limun. Jedan limun sadrži 2 grama šećera. Iako možda nećete posegnuti za limunom kada ste gladni, možete iscijediti limunov sok te napraviti osvježavajuću limunadu. Također, možete pomiješati sok od limuna s ekstradjevičanskim maslinovim uljem kako biste napravili preljev za salatu.

Limeta

Limeta ima čak manje šećera od limuna. Jedna limeta sadrži 1 gram šećera. Ako je ne želite jesti, možete napraviti napitak od nje tako da je iscijediti i pomiješati s hladnom vodom.

Brusnica

Brusnice imaju malo šećera, sadrže samo 4 grama po šolji. Također, bogat su izvor korisnih biljnih spojeva s antioksidativnim svojstvima. Brusnice mogu smanjiti rizik od infekcija mokraćnog sistema za otprilike jednu trećinu kod ljudi s povećanim rizikom od razvoja infekcije. Kada kupujete brusnice, odaberite ono koje su sjajne i jake boje. Ako volite njihov kiselkasti okus, možete ih jesti uz grčki jogurt ili zobene pahuljice.

Lubenica

Uprkos slatkom okusu, lubenica ima relativno malo šećera. Šolja lubenice narezane na kockice sadrži 9 grama šećera i samo 45 kalorija. Osim toga, lubenica se sastoji od 92 % vode i ima malo ugljikohidrata.

Kivi

Jedan kivi sadrži 7 grama šećera. Nisko je rangiran na listi glikemijskog indeksa i dobar je izvor vlakana. Također je izvrstan izvor vitamina C. Jedan kivi osigurava 62 % dnevne vrijednosti vitamina C i ima samo 48 kalorija. Možete ga jesti samog ili ga dodati narezan na kockice salatama, voćnim koktelima ili smoothiejima.

Avokado

Avokado je voće s niskim sadržajem šećera koje je nevjerojatno hranjivo. Jedan avokado sadrži manje od pola grama šećera. A budući da je bogat mononezasićenim mastima, može pomoći u snižavanju nivoa holesterola i poboljšati zdravlje srca. Pasirani avokado možete dodati tostu od cjelovitih žitarica ili jajima ili ga koristiti kao umak uz razna jela.

Narandža

Jedna narandža sadrži nešto manje od 13 grama šećera. Također ima 3 grama vlakana i 70 % dnevne vrijednosti vitamina C koji jača imunitet. Osim toga, narandže imaju visok sadržaj vode, što vam može pomoći da ostanete hidratizirani. Kada kupujete narandže, odaberite one jarko narandžaste boje koje su teške i čvrste na dodir.

Kajsija

Kajsije su odličan međuobrok za one koji paze na unos šećera. Dvije male kajsije sadrže 6 grama šećera, 1,4 grama vlakana i 34 kalorije. Iako suhe kajsije imaju malo više šećera i manje vlakana - sadrže 4,2 grama šećera i 0,6 grama vlakana po kajsiji - i dalje su relativno nisko na listi glikemijskog indeksa. Umjerena konzumacija suhih kajsija i njihova kombinacija s hranom bogatom proteinima i zdravijim masnoćama može usporiti apsorpciju i spriječiti skokove šećera u krvi. Možete jesti kajsije same ili ih dodati svojim omiljenim jelima s niskim sadržajem šećera.

Šljiva

Šljive imaju manje grama šećera od mnogih vrsta voća. Jedna šljiva sadrži manje od 7 grama šećera, 1 gram vlakana i 30 kalorija. Kada kupujete šljive, odaberite one koje su debele i jake boje. Najbolje je jesti svježe šljive.