prirodna detoksikacija

Ove vrste orašastih plodova i suhog voća mogu spasiti vašu jetru

Konzumacija badema, datulja, grožđica i sušenih smokava pružaju nam mnogo više od činjenice da nas opskrbljuju energijom. U stvari, mogu vam pomoći da svoju jetru učinite zdravijom. Jetra je ključan organ, odgovoran za niz fizioloških procesa, uključujući detoksikaciju, metabolizam i apsorpciju hranjivih tvari iz hrane. Pod uvjetom da to činite umjereno, konzumiranje suhog voća za jetru može imati značajne dobrobiti s obzirom na to da ono obiluje esencijalnim nutrijentima, vitaminima i mineralima. Ovih pet vrsta suhog voća i orašastih sadrže i antioksidanse i vlakna, koji mogu pomoći u smanjenju upale i poboljšanju funkcije jetre. Ipak, imate li neku bolest jetre, provjerite sa svojim ljekarom prije nego što uvedete bilo kakvu promjenu u svoju prehranu.

Pet zaštitnika jetre

Grožđice

Grožđice su prijatelji jetre, krcati antioksidansima, naročito rezervatolom koji je poznat kao zaštitnik stanica jetre. Rezervatol pomaže u smanjenju upale i potencijalnih oštećenja jetre, pokazala je studija objavljena u časopisu Pakistan Journal od Pharmaceutical Sciences. Vlakna u grožđicama potpomažu probavu te tako smanjuju opterećenje za jetru u procesiranju otpadnih tvari. Taj dvostruki učinak antioksidalne zaštite i potpore probave čine grožđice vrijednim dodatkom za zdravlje jetre.

Bademi

Bademi su jedna od najboljih vrsta suhog voća, tačnije orašastih plodova, za zdravlje jetre zahvaljujući svom bogatom sastavu koji uključuje vitamin E, masti i antioksidanse. Ti nutrijenti doprinose optimalnoj funkciji jetre. Badem ima ulogu i u reguliranju metabolizma masti u jetri, pokazala je studija objavljena u časopisu Clinical Nutrition ESPEN. Ta regulacija pomaže u prevenciji akumulacije masti, koja je ključan faktor za masnu bolest jetre. Podupirući zdravu preradu masti, badem smanjuje rizik za razvoj bolesti masne jetre te je stoga uključivanje badema u uravnoteženu prehranu proaktivan korak prema očuvanju zdrave jetre.

Orasi

Orasi obiluju omega 3 masnim kiselinama, poznatih po svojim protuupalnim svojstvima koja koriste jetri, pokazala je studija objavljena u časopisu Applied Sciences. Te masne kiseline smanjuju upalu i pospješuju zdraviji okoliš za jetru. Osim omega 3 masnih kiselina, orasi sadrže i antioksidanse koji pomažu u očuvanju stanica jetre. Ti antioksidansi, zajedno s drugim vitalnim nutrijentima, pomažu u održavanju zdravlja i funkcije jetre.

Datulje

Datulje su savršeno sušeno voće za jetru zbog njihovog udjela vlakana koja pospješuju probavu i pomažu u uklanjanju toksina, a takvo povećano uklanjanje otpadnih tvari smanjuje stres na jetru. Datulje uključuju i važne minerale poput kalija, koji je neophodan za pravilnu funkciju jetre.

Smokve

Smokve obiluju vlaknima i antioksidansima te stoga donose brojne dobrobiti za zdravlje jetre. Te tvari zajedno rade na zaštiti jetre od potencijalnih oštećenja. Vlakna u smokvama pomažu u održavanju dobre probave te smanjuju opterećenje za jetru. Smokve sadrže i korisne enzime koji pomažu u razgradnji toksina, a ta enzimska funkcija doprinosi poboljšanju prirodnih detoksicirajućih aktivnosti jetre.