Zdravo i ukusno

Overnight muffin: Savršeni za doručak ili snack na poslu

Freepik

Ako ne možete zamisliti jutro bez doručka, ali često zbog užurbanog rasporeda nemate vremena za njegovu pripremu, vjerujemo da ste već isprobali overnight oats ili na našem jeziku – prekonoćne zobene. Njihova prednost je u tome što se pripremaju noć prije, a ujutro su odmah spremne za konzumiranje pa ne morate gubiti vrijeme, nego ih samo pokupite u frižideru i spremni ste za odlazak na posao. No ako vam je overnight zobena kaša u klasičnom obliku već pomalo dosadila, zašto ne biste isprobali overnight muffine?

Overnight muffini

Osim što priprema doručka noć prije štedi vrijeme ujutro i stvara mirniji jutarnji ritam, još jedna njegova prednost je što nema preskakanja doručka, kao ni kupovanja u pekari. Zobene pahuljice pomiješane s voćem, orašastim plodovima i mlijekom/jogurtom zaista su ukusan, zdrav i nutritivno izbalansiran obrok nakon kojeg ćete biti siti nekoliko sati. Uz to, overnight zobene su praktične i za ponijeti pa ih možete jesti i na putu do posla, na poslu ili zapravo u bilo kojem trenutku dana.

Ako su vam klasične prekonoćne zobene već pomalo dosadile, isprobajte ih u obliku overnight muffina. Priprema je vrlo jednostavna, a možete ih jesti same ili u kombinaciji s jajima, jogurtom, voćem ili uz smoothie. Razlika između overnight zobenih i overnight muffina je u tome što su zobene spremne za konzumaciju odmah čim se ustanete iz kreveta, dok ćete za muffine trebati odvojiti pola sata vremena da se ispeku.

Naime, noć prije treba pripremiti tijesto, ostaviti u frižideru preko noći i ujutro ubaciti u rernu. Predlažemo zato da ih stavite peći čim ustanete, kako bi bili gotovi i ohlađeni taman kad ste završili sa spremanjem za posao. Odlični su i za ponijeti pa ćete u pauzi od posla imati zdrav i ukusan snack za kojim možete posegnuti.

Overnight muffini s borovnicama

Sastojci:

100 g zobenih pahuljica

65 g bademovog brašna + još 2 kašike

85 g kokosovog šećera

1 mala kašika vanilije

2 jaja

280 g grčkog jogurta

Malo javorovog sirupa

240 g mlijeka

Pola male kašike sode bikarbone

Pola male kašike praška za pecivo

190 g borovnica

U zdjeli pomiješajte sve sastojke i ostavite u frižideru preko noći. Tijesto ujutro treba biti gusto. Ako primijetite da je još uvijek prilično tekuće, samo dodajte još malo bademovog ili običnog brašna. Pecite 25 – 27 min u rerni ugrijanoj na 190 stepeni. Količina tijesta dovoljna je za 12 muffina.

Overnight muffini s bananom i komadićima čokolade

Sastojci:

300 g zobenih pahuljica (potrebno ih je samljeti u food procesoru kako bi dobile konzistenciju sličnu brašnu)

2 jaja

1 zgnječena banana

2 male kašike vanilije

2 male kašike cimeta

125 g jogurta

120 g putera od orašastih plodova

240 g mlijeka

2 male kašike praška za pecivo

2 kašike meda

Komadići čokolade

Pomiješajte sve sastojke i poklopljeno ostavite u hladnjaku preko noći. Ujutro tijesto ulijte u kalupe za muffine i pecite na 190 stepeni 27 – 30 minuta.