Hurme su slatki plodovi koji donose brojne zdravstvene benefite. Bogate su vitaminima i hranjivim tvarima poput kalija i vitamina B. Svi bi ih trebali uvrstiti u prehranu, a odlična su zamjena za šećer jer imaju prirodnu slatkoću. Ovaj plod kontrolira razinu šećera u krvi, snižava loš holesterol i pomaže osjećaju sitosti.
Hurme imaju sladak okus karamele i teksturu koja se žvače. Ovi plodovi su bogati mnogim vitaminima i hranjivim tvarima. Hurme sadrže mnogo kalija koji pomaže u kontroli rada srca, disanja i rada mišića. Vitamin B, poput pantotenske kiseline pomaže u upravljanju metaboličkim procesima što je organizmu korisno za borbu protiv umora i iscrpljenosti.
Visok sadržaj vlakana pomaže osjećaju sitosti
Postoji mnogo vrsta hurmi, a jedne od njih su Medjool hurme koje se uzgajaju u toplim klimama širom svijeta. Inače, hurme su dostupne u većini prodavnica i lako ih je uključiti u svoju prehranu. Izvrsne su kao međuobrok, a njihova prirodna slatkoća čini ih dobrom zamjenom za šećer u kuhinji.
Studije pokazuju da mogu stimulirati imunološki sistem, smanjiti upalu, spriječiti oštećenje DNK i poboljšati regulaciju hormona. Slatkiši često imaju malu nutritivnu vrijednost i krcati su ‘praznim kalorijama’ iz šećera i masti, a visok sadržaj vlakana u Medjool hurmama pomaže osjećaju sitosti, što je korisno za kontroliranje težine.
Korisne su za kontrolu šećera u krvi
Vlakna u hurmama snižavaju loš holesterol i sprječavaju njegovu apsorpciju u krvotok što sprječava nakupljanje masnih naslaga holesterola u arterijama i tako smanjuje rizik od srčanih bolesti.
Osim toga, hurme su dobre za kontrolu razine šećera u krvi i smanjenje krvnog pritiska. Istraživanja pokazuju da antioksidansi u Medjool hurmama mogu smanjiti trigliceride, masnoću koja se nalazi u krvi.
Kalij, esencijalni mineral koji je u hurmama pomaže u kontroli rada srca, disanja i rada mišića. Inače, niske razine kalija mogu uzrokovati slabost mišića, umor i nepravilan ili oslabljen rad srca.