Ako i vi za svako pecivo koje želite da umijesite tražite poseban recept imamo lijepe vesti za vas. Od sada više ne morate da tragate za receptima za krofne, kiflice, pogače… Imamo recept za tijesto od kojeg se može praviti doslovno - sve.
Ono je idealno za pizzu, mekike, krofne, pogače, pa čak i hljeb.
Umijesti ga, ako vam nije potrebna cijela smjesa otkinite dio, ostatak stavite u frižider i iskoristite u danima koji su pred vama. Bit će mekano kao prvog dana kada ste ga umijesili.
Sastojci
1 kg brašna
1 prašak za pecivo
2 kašičice soli
2 kašičice šećera
250 dl mlijeka
1 kockica (50 g) svježeg kvasca
2 čaše jogurta
3 jaja
2 šoljice ulja
Priprema
Ovo je recept za tijesto. U posudu sipajte sve suhe sastojke osim šećera. Mlijeko malo ugrijte pa u njemu razmutite malo šećera i promiješajte da zapjeni. Kada kvasac krene da raste sipajte ga u brašno, dodajte jaja, jogurt i ulje i zamijesite tijesto.
Uzmite kesu i namažite je uljem, pa tijesto stavite u kesu. Kesu sa testom stavite u dublji sud, poklopite i stavite u frižider da stoji najmanje 7 sati.
Nakon toga izvadite, otkinite komad koje vam treba tog trenutka za pripremu bilo čega, kiflica, pizze, mekika, a ostatak ostavite u frižider i iskoristite kada vam treba.
Ovakvo tijesto može da stoji u frižideru do 7 dana.