Magazin

Ovo je najmanji restoran na svijetu: Na red se čeka mjesecima, prepun je romantike, ali cijena…

Solo Per Due - "samo za dvoje" na italijanskom - nije samo još jedan restoran, on je najmanji restoran na svijetu

Vatromet, svijeće, srebreno zvonce za dozivanje konobara i jedan elegantan stol za dvoje "Solo Per Due", "samo za dvoje" na italijanskom, nije samo još jedan restoran, on je najmanji restoran na svijetu. To je ekstravagantno mjesto u kojem večera za dvoje košta preko 500 američkih dolara. Šampanjac, vrhunska vina i cvjetne dekoracije plaćaju se posebno, a dok budete uživali u iću i piću, uživat ćete u pogledu na drevnu vilu iz doba starih Rimljana.

Vlasnici restorana Solo Per Due tvrde da je njihov lokal najmanji fine dining restoran u Italiji i svijetu. Solo Per Due idealan je za romantične večere, otvoren je cijele godine, ali nema jelovnik. Hrana koja se u njemu poslužuje kroji se prema željama gostiju. Restoranska blagovaonica proteže se na nešto više od 46 kvadratnih metara i nalazi se u ljetnikovcu od kamena iz 20. stoljeća koje je smješten odmah do sela Vacone kod Rima. U blizini restorana nalazi se i arheološko nalazište, a gosti mogu posjetiti i njega i ljetnikovac. Nagađa se da je ljetnikovac pripadao pjesniku Horaciju.

Privatnost, diskrecija i tajnovitost postulati su na kojima je izgrađen Solo Per Due. Da se za njega ne zna u svijetu, lako biste ga zamijenili za ilegalni speakeasy. Mjesta u njemu rezerviraju se telefonom, i to u večernjim satima, a vlasnici će vas nazvati 10 dana prije vašeg termina kako bi potvrdili dolazite li ili ne. Čim potvrdite, krećete u definiranje jelovnika.

Pravila ponašanja u restoranu vrlo su stroga. Nema nenajavljenih dolazaka i provjeravanja situacije. Obrok se ne može otkazati u zadnji čas. Gosti moraju doći baš onda kada vlasnicima kažu da će doći. Kašnjenje je iznimno nepoželjno, a restoran od vas traži da osoblju javite kad ste od njega udaljeni 30 minuta. Ako uranite, u njemu neće biti nikoga. Poljubit ćete vrata.

Naravno, sva je ta strogoća i krutost u službi složenih specijaliteta koji se poslužuju u restoranu. Na mjesto u Solo Per Due čeka se i po nekoliko mjeseci, a večera za dvoje košta 537 dolara (500 ako ćete jesti sami).

Restoran vode tri lokalna poduzetnika, a Solo Per Due posluje već 33 godine. CNN-u nisu htjeli reći kako se zovu, a mušterije im imena doznaju tek kada potvrde rezervaciju. Ta je tajanstvenost dio mistike kojom je restoran obavijen.

"Ovo nije restoran. Mi nudimo unikatno, intimno iskustvo. Po tome smo poznati. Mi nismo bitni. Mi smo u sjeni. Sve se vrti oko gostiju", rekao je za CNN "Gospodin Remo".

"Ljudi koji nam dođu nisu samo klijenti. Oni su naši gosti i mi se za njih brinemo dok su kod nas. Udovoljavamo im i pobrinemo se da sve bude tačno onako kako žele. Sve radimo prema njihovim željama", dodao je Gospodin Remo.

Konobar je uvijek u restoranu, međutim goste obiđe samo ako ga pozovu pomoću srebrenog zvonca.

Ovo je najmanji restoran na svijetu: Na red se čeka mjesecima, prepun je romantike, ali cijena…
Gosti jela biraju nakon potvrde, kaže tajanstveni Gospodin Remo

Nakon što gost ili gosti potvrde rezervaciju, ulaz u restoran i vrt oko njega ukrase se svijećama.

"Gosti jela biraju nakon potvrde. Kažu nam žele li jesti meso ili ribu, pozadinsku muziku, cvjetne dekoracije. Kuhamo isključivo sezonska, italijanska jela kojima pridružujemo vrhunska vina", rekao je Remo.

Kako kaže jedan od čelnih ljudi restorana, najvažnije je da rezervaciju ne otkažete u zadnji čas te da ne uranite.

"Na srcoliku tortu koju poslužujemo napisat ćemo imena gostiju i specijalnu poruku, a posebnu poruku napišemo na karticu koju stavimo u cvjetni aranžman", dodao je Remo.

Remo kaže da su restoran za dvoje pokrenuli jer su ih naljutile gužve i redovi u etabliranim restoranima. Solo Per Due možda nije idealan za poslovne sastanke, ali ga zato obožavaju parovi i zaljubljeni. Idealan je, kaže, za proslave rođendana, godišnjice brakova i veza te prosidbe.

Gostima se u tim prigodama poslužuju ravioli u obliku srceta, kamenice, škampi, carpaccio od mesa, tiramisu s malim srcetom od bijele čokolade. Sama blagovaonica odiše glamurom, a u njoj dominiraju crvena i zlatna, boje omiljene među aristokracijom. U restoranu se nalazi i klavir te golemi kamin koji se proteže od poda do stropa. On je tu za zimske večere. Nakon objeda, gosti se mogu opustiti na luksuznim foteljama i popiti piće ili dva.

Ako žele, Solo Per Due može naručiti vozača koji će goste dovesti u restoran te ih poslije odvesti kući, a mogu naručiti i vatromet. U sklopu restorana nema prenoćišta, no u okolici ih je dosta. Remo i njegovi partneri gostima će rado sugerirati koje da odaberu.

Oni koji su jeli u restoranu kažu da su se osjećali kao u filmu te da iskusili nešto što se može doživjeti samo u Europi. Ambijent u restoranu opisali su kao snen i nadrealan. Jedan je nezadovoljnik rekao da je Solo Per Due precijenjen te da se zapravo radi o mamcu za turiste s lošom hranom.