BHDoktor

Ovo je pet namirnica koje najčešće uzrokuju trovanje hranom

Prema posljednjim podacima Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), postoji nekoliko namirnica koje su najčešće odgovorne za trovanje hranom kod ljudi. Kako donosi Best Life, ponekad i najzdravije namirnice mogu uzrokovati trovanje ako se ne pripreme na odgovarajući način ili konzumiraju neočišćene.

Sirovo meso

Ako ste jedni od onih koji uživaju u bifteku ili nekoj drugoj vrsti sirovog mesa, stručnjaci upozoravaju da bi vas ta ljubav mogla izložiti opasnosti od trovanja. Naime, sirovo meso može sadržavati bakteriju Yersinia, koja uzrokuje približno 117 hiljada različitih infekcija i 35 smrtnih slučajeva u SAD-u godišnje, Escherichiju coli (E. coli). Bakterija dovodi do po život opasnog hemolitičkog uremičkog sindroma u do 10 posto infekcija, i salmonelu, koja je povezana s 1.35 miliona infekcija i 420 smrtnih slučajeva u SAD-u godišnje.

Voće i povrće

Iako su svježe voće i povrće bitan dio zdrave prehrane, oni su i glavni izvor trovanja bakterijama E. coli, listerijom i salmonelom, prenosi Best Life. Kako biste se zaštitili, CDC preporučuje pranje voća i povrća. Potom, guljenje tek nakon što su oprani da biste izbjegli kontaminaciju bakterijama iz kore. Dijetetičari tvrde kako je temeljito pranje voća i povrća nakon što ih kupite najbolji način da spriječite unos ovih bakterija. I na taj način izbjegnete trovanje.

Sirovi mliječni proizvodi

Iako neki dijetetičari kažu da sirovi mliječni proizvodi mogu biti od koristi za naše zdravlje, većina stručnjaka s tim se ipak ne bi složila. Tako naprimjer Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) navodi da teze o dobrobitima sirovih mliječnih proizvoda još uvijek nisu znanstveno potvrđene.

CDC ističe da su sirovo mlijeko i proizvodi od sirovog mlijeka često kontaminirani raznim bakterijama. Odnosno Campylobacterom, Cryptosporidiumom, E. coli, listerijom i salmonelom. Sve to može uzrokovati ozbiljne bolesti i dovesti do trovanja hranom.

Jaja

Jaje je također jedna od namirnica koje mogu biti kontaminirane salmonelom. Bakterijom koja može uzrokovati trovanje hranom i dovesti do ozbiljnije bolesti ili čak smrti. Upozoravaju na ovo stručnjaci. Kako biste se zaštitili koliko je god moguće, preporučuje se držanje jaja u frižideru na odgovarajućoj temperaturi.

Morski plodovi

Sirovi ili nedovoljno termički obrađeni morski plodovi, posebno školjke, mogu uzrokovati trovanje hranom. Kako objašnjavaju dijetetičari, njih se najčešće povezuje sa salmonelom i Vibrio vulnificusom. Ovo se uglavnom javlja kod kamenica. I povezana je s 80.000 infekcija i 100 smrti u SAD-u svake godine. Dok je u ostatku svijeta brojka još veća.