jelo za hladne dane

Ovo je prava ‘penicilin’ supa: Gotova je u tren oka, a Italijani se kunu u njenu ljekovitost

Foto: Freepik

Pastina supa, često se naziva Minestrina, Pastina in Brodo ili 'italijanski penicilin', ultimativno je jelo za hladne dane, one trenutke kada nam je potrebno malo ugode ili pak dane kada nam je potrebna brza zimska večera ili čak ako ste bolesni i ne možete dugo biti u kuhinji kuhajući.

Naime, priprema ove supe traje manje od pola sata.

Osnova supe je pileći temeljac / Foto: Freepik

Svoje ime je dobila zahvaljujući dodatku pastine, tjestenine u obliku zvjezdica, a zapravo je riječ o jelu koje grije, štiti od prehlade i djeluje tako domaće i ugodno, baš kao da ste došli u bakinu kuhinju.

Potrebni sastojci:

1,5 l pilećeg temeljca
150 g tjestenine - pastina je zgodan izbor zbog simpatičnog zvjezdastog oblika, ali bilo koja sitna tjestenina, poput abecede, orzoa ili acini di pepea također će biti sjajan odabir
1 luk
2 mrkve
2 štapića celera
Kora parmezana
sol
Peršun, dodaje svježinu i dubinu okusa. Možete ga zamijeniti koprom ili bosiljkom.
Svježe naribani sir parmezan, dodaje savršeno slan finiš bogat umamijem.

Priprema:

Zakuhajte temeljac u velikom loncu s poklopcem. Ogulite i nasjeckajte jednu glavicu luka i dvije mrkve na veće komade. Nasjeckajte dva štapića celera na velike komade. Sve zajedno dodajte u temeljac, a zatim ubacite i koru parmezana i prstohvat soli.

Pojačajte vatru da zavrije, zatim smanjite i poklopite. Pirjajte dok povrće ne omekša, 20 do 30 minuta.

Izvadite koru od parmezana zatim rešetkastom žlicom prebacite povrće u multipraktik ili u posudu od štapnog miksera. Dodajte nekoliko kašika juhe i miksajte dok povrće ne postane potpuno glatko. Pasirano povrće vratite natrag u lonac.

Pojačajte supa da juha zavrije. Kad zavrije, umiješajte otprilike 150 g pastine. Kuhajte dok tjestenina ne omekša, otprilike 3 minute. Maknite supu s vatre.

Probajte supu i prilagodite začine, dodajte još soli ako je ukusna. Ulijete juhu s tjesteninom u zdjelice za posluživanje. Svaku zdjelu pospite peršunom i naribanim parmezanom i poslužite vruće.