Magazin

Ovo je recept za najmekši cheesecake koji ste ikada probali

Sigurno ste čitali, čuli i probali brojne recepte za cheesecake, a mi vam donosimo recept za najmekši kolač ove vrste koji ste probali.

Sastojci:

40 g šećera

6 bjelanjaka

6 žumanjaka

50 g maslaca

250 g krem sira

100 ml mlijeka

1 kašika soka od limuna

60 g brašna

20 g skrobnog brašna

1/4 kašike soli

Priprema:

Zagrijte krem sir, maslac i mlijeko dok se ne rastope i povežu u jednu smjesu. Zatim smjesu ohladite i u nju dodajte brašno, skrobno brašno, so, žumanjke i sok od limuna te dobro promiješajte.

Tucite bjelanjke dok ne zapjene, zatim im dodajte šećer i nastavite tući dok ne dobijete snijeg. Trećinu snijega umiješajte u smjesu sa sirom, zatim dodajte drugu trećinu, a kad se sve poveže, kompletnu smjesu ulijte u zdjelu s ostatkom snijega. Obložite kalup papirom za pečenje.

Prelijte smjesu u kalup i stavite ga peći u vodenoj kupki oko sat vremena. Kad kolač dobije zlatnosmeđu boju, ugasite rernu i ostavite još sat vremena u rerni s otvorenim vratima da se hladi.