Ako vam treba ideja za fini desert za vikend, onda je to ovo. Kraljice sezone, jabuke, srećemo na sto načina i u sto oblika, pa nas veseli kada pronađemo recept za kolač kakav još nismo probali.
Tajna sočnosti ovoga kolača s jabukama i karamel umakom je u hurmama koje daju i fini voćni okus, a savršeno se stapaju s okusima jabuka, naznakom limuna, cimetom i karamelom.
Od istoga tijesta možete praviti kolač ili tortu, jedina je razlika u tome kako ćete poslagati jabuke koje dolaze na vrh – u krugove ili redove. Gotov kolač možete preliti svojim domaćim ili kupovnim umakom od karamele, a mi vam donosimo neko "između" rješenje: rastopite kupovne meke karamel bombone s malo mlijeka i voilà – dobili ste (skoro domaći) preljev od karamela.
Za pripremu ovog kolača trebat će vam oko sat i po s pečenjem, ali – itekako se isplati.
Sastojci za kolač s jabukama i karamel umakom:
- 200 g hurmi, grubo nasjeckanih
- 200 ml mlijeka, plus malo za umak od karamele
- 250 g maslaca, omekšalog, i izrezanog na komadiće plus dodatak za podmazivanje
- 280 g brašna
- ½ čajne kašičice soli
- 3 čajne kašičice praška za pecivo
- 200 g svijetlog smeđeg šećera
- 4 velika jaja
- 1 kašika cimeta
- 2 čajne kašičice ekstrakta vanilije
- 3 crvene jabuke
- sok od 1 limuna
- šaka karamele
- malo šećera u prahu, za posipanje
Sastojci za kolač s jabukama i karamel umakom:
- Zagrijte rernu na 180 stepeni. Podmažite stijenke lima za pečenje maslacem, a na dno stavite papir za pečenje. Pripremite četvrtasti lim za pečenje veličine 20 x 30 centimetra ili okrugli kalup promjera 26 centimetara.
- Datulje i mlijeko stavite u manji lonac i zakuhajte. Maknite s vatre i ostavite 15 minuta da se ohladi. Kad se ohlade, izblendajte hurme u pire.
- Pomiješajte u zasebnoj zdjeli brašno, prašak za pecivo i so.
- U pire od hurmi dodajte maslac, smeđi šećer, jaja, cimet, vaniliju i mješavinu s brašnom i zasad ostavite sa strane.
- Jabuke narežite na četvrtine i izvadite im jezgru, a zatim ih narežite na vrlo tanke ploške i poškropite limunovim sokom.
- Sastojke za tijesto sada brzo izmiješajte električnom miješalicom dok ne dobijete glatku smjesu.
- Izlijte smjesu u pripremljeni kalup za pečenje. Pečete li kolač u okruglom kalupu za torte, rasporedite kriške jabuka u koncentrične krugove počevši od sredine. Ako radite kolač u četvrtastom kalupu, jabuke poslažite u tri reda po dužini.
- Pecite 45-50 minuta. Izvadite iz rene i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.
- U malu tavu stavite karamel-bombone i malo mlijeka i kuhajte uz neprestano miješanje na laganoj vatri dok se ne otope.
- Ohlađeni kolač posipajte šećerom u prahu i na kraju prelijte kolač umakom od karamele.
- Narežite, poslužite, uživajte i ponovite, piše Punkufer.