Magazin

Ovo je top 10 namirnica za dodati u kajganu

10 namirnica za dodati u kajganu kajgana u crnoj tavi posuta peršunom na drvenoj dasci na tamno sivom stolu mala školjka jaja desno slanik i jedan struk peršuna

Kajgana je za doručak je beskrajno prilagodljiva, a mi vam donosimo top 10 namirnica za dodati u kajganu. Svako ima svoj poseban trik za kajganu. Neki predlažu dodavanje specifičnih namirnica, dok se drugi pak oslanjaju na ledenu vodu za prepoznatljiva pahuljasta jaja. Neki preferiraju nisku temperaturu i sporu metodu, a drugi insistiraju na visokoj temperaturi. Zatim slijedi rasprava o mlijeku ili bez mlijeka…

Kako god želite pripremati svoj omiljeni obrok, uvijek postoji nekoliko načina da ga nadogradite. Od pikantnog začina do posipa svježim začinskim biljem.

Evo kojih deset stvari koje možete dodati kajgani, a koji će ju podići na viši nivo.

1. Dodajte protein

Naravno, sama jaja već su puna proteina, ali dodatni okus mrvljene kobasice ili malo dimljenog lososa ne može promašiti. Za vegetarijance, konzervirani crni grah ili pinto grah daju ugodan zalogaj i pomažu da jutarnji obrok bude još zasitniji.

Bez obzira koji protein odabrali, on bi trebao biti prethodno kuhan ili spreman za jelo. Za maksimalan okus, skuhajte slaninu ili kobasicu u tavi u kojoj planirate spremati jaja. Kad je pečeno, prebacite meso na tanjir i kuhajte jaja u masnoći koja je ostala u tavi umjesto na maslacu. Ubacite nasjeckani komad suhog mesa ili kobasicu nazad u jaja otprilike 30 sekundi prije nego što jaja završe.

2. Ubacite fermentirane mliječne proizvode

Dodajte malo mliječnih proizvoda kao što su kiselo vrhnje ili grčki jogurt

Malo mliječnih proizvoda kao što su kiselo vrhnje ili grčki jogurt, ubačeni na kraju procesa, dodaju očaravajuću kremastost i okus kajgani. Gordon Ramsay, čiji je recept za kajganu omiljeni klasik, svojim jajima dodaje malo creme fraichea odmah prije stavljanja na tanjir +. Samo pazite da ne dodate previše i riskirate da bude vodenasto, rastresita jaja.

3. Završite svježim začinskim biljem

Iz priručnika francuske kuhinje, završite kajganu posipanjem svježeg začinskog bilja. Vlasac je klasičan izbor, ali kopar, korijander ili peršin mogu dodati puno okusa uz vrlo malo truda. Mladi luk također dobro funkcionira za bogatstvo jaja.

Za orašasti, biljni okus, umiješajte pesto u kajganu tokom zadnjih 30 sekundi. Slično kao i creme fraiche, htjet ćete dodati samo jednu izdašnu kašiku ili bi jaja mogla postati previše rastresita. Završite s malo parmezana za ekstra ukusan doručak.

4. Sir

Dodavanje sira u kajganu nije najoriginalniji prijedlog. Cheddar je mnogima omiljeni sir za sparivanje s jajima, ali postoji toliko mnogo drugih sireva koji jednako dobro funkcioniraju. Od pikantnog kozjeg do orašastog. Probajte ovo: Za ljubitelje ove kombinacije napravite kajganu inspiriranu italijanskom tjesteninom. Obogatite jaja izdašnim ribanjem pecorina romana i parmezana, a zatim završite s malo svježeg mljevenog crnog papra.

5. 'Zeleno'

Jednostavan način da u prehranu ubacite više zelenjave je kroz kajganu. Bilo da se radi o mladom špinatu, rukoli ili kelju, svježe zelenilo brzo i lako uvene u jelu. Samo bacite šaku u pola pripreme jaja te dobro promiješajte da se ravnomjerno rasporedi.

6. 'Korak više'

Začin je još jedan način da dodate višu dimenziju običnoj kajgani. Od nekoliko žličica ljutog umaka do preljeva salse koja se dodaje neposredno prije posluživanja. Umjesto umaka, također možete ubaciti svježi čili narezan na kockice. Konzervirani zeleni čili još je jedan sjajan način za zagrijavanje ili nasjeckani i procijeđeni kimchi.

Možete učiniti i nešto jednostavno kao što je dovršavanje jela s mrvljenim pahuljicama crvene paprike za suptilniju toplinu.

Također isprobajte pirjati natrgane komade tortilja u velikoj tavi s malo biljnog ulja, a kad porumene, dodajte razmućena jaja i umutite. U zadnjih 30 sekundi, dodajte obilato nasjeckani sir i ljuti umak po ukusu, a završite s kriškama avokada i malo kiselog vrhnja.

7. Razmišljajte sezonski

Svježe povrće izvrstan je dodatak kajgani

Svježe povrće izvrstan je dodatak kajgani, od nasjeckanih šparoga do cherry paradajza. Sve što je svježe i u sezoni vjerovatno će biti ukusno u jajima, samo svakako prethodno skuhajte povrće prije nego što ga dodate u tavu, bilo da to znači pirjanje gljiva ili blanširanje brokule.

Mješavine povrća iz trgovine također dobro funkcioniraju. Čak i samo pirjanje luka i bijelog luka na maslacu prije dodavanja jaja u tavu može dodati jelu puno okusa.

8. Ubacite ostatke krompira

Sinoćnji pečeni krumpiri mogu se prenamijeniti u jutarnju kajganu. Kuhani krompir narezan na kockice zagrijte na maslacu, a zatim dodajte razmućena jaja, umutite i poslužite vruće s kečapom, po želji.

9. Dodajte umak Worcestershire

Jajima doista možete dodati bilo koji pripremljeni umak koji želite, ali neki se kunu u ukusnost nekoliko kašikica Worcestershire umaka. Međutim, trebali biste smanjiti količinu soli ako ga koristite jer već sadrži pristojnu količinu natrija. Ostale stvari koje se nalaze u vratima frižidera, a koje također dobro funkcioniraju u kajgani su soja umak, miso ili harissa pasta.

10. 'Ulov dana'

Dodavanje plodova mora svakako je finija nadogradnja za kajganu, ali za nedjeljni doručak to je lijep način da svakodnevni obrok učinite nečim posebnim. Samo dodajte kuhane plodove mora po izboru tokom zadnjih 30 sekundi kuhanja da se zagriju. Možete ubaciti bilo šta, od jastoga do kuhanih škampa. Malo limunove korice prije posluživanja lijep je završni detalj koji nadopunjuje okus plodova mora, donosi Southern Living.