Riža je savršen prilog za ručak, a uz dodatak omiljenih začina dobit ćete najbolji ukus.
Sastojci
2 kašike ulja
1 cijelo pile (oko 1 kg) isječeno na 8 dijelova
1 crni luk, oguljen i tanko narezan
2 čehna bijelog luka oguljena i isjeckana
1 kašičica korijandera u prahu
½ kašičice kurkume
1 ½ kašičica soli
½ kašičice crnog bibera
120 g mrkve isjeckane na trake
470 g riže, natopljene u hladnoj vodi 30 minuta
950 g pilećeg bujona
2 kašike putera
Priprema
Zagrijte ulje na srednjoj vatri. Dodajte komade piletine u dvije serije i pržite sa obje strane oko 4-5 minuta po strani. Izvadite piletinu pa dodajte luk u i ako se lijepi malo vode, pa miješajte oko 4-5 minuta da luk omekša. Dodajte bijeli luk i pržite 1 minutu prije nego što dodate začine i mrkvu. Promiješajte da se sjedini i ostavite da se lagano prži oko jednu minut.
Vratite piletinu u šerpu sa oko 120 ml vode. Promiješajte, a zatim stavite poklopac. Smanjite vatru i kuhajte 15 minuta povremeno miješajući. Ocijedite rižu, a zatim sipajte u šerpu sa piletinom. Piletinu vrlo kratko promiješajte sa rižom, prije nego što sipate bujon. Protresite posudu da sve potopite.
Pokušajte da ne miješate rižu i pustite da proključa. Smanjite vatru na nisku, poklopite i ostavite da odstoji 25-30 minuta. Servirajte i uživajte.