Magazin

Ovo jelo Nepalci jedu i za ručak i za večeru, a kao stvoreno je za sve koji vole ljuto

Archana Puri, Nepalka koja već više od godinu živi i radi u Zagrebu, otkrila je recept za nepalsko jelo Kukhura Ko masu koje se pravi od piletine, sadrži rižu, sos od paradajza i povrće te se poslužuje s mirisnom Dal supom.

Ovo se jelo jede rukama jer, kako ističe Archana, tako je ukusnije. Samo jelo podsjeća na dobar curry u više komponenti, prepuno je začina i izraženih okusa, a predstavlja obrok oko koje se za stolom okuplja porodica. Dobra ideja za idući ručak, naročito ako volite ljuto!

Potrebno:

1 kg piletine

1 veći luk

malo ulja

2 kašike soli

2 veća paradajza

2 kašike nepalske masale

50 g đumbira

1 bijeli luk

1 kašika kurkume

U tavu dodajte ulje pa na tome propržite piletinu koju ste narezali na komade. Dodajte zatim luk i paradajz, usitnjeni đumbir i bijeli luk, začinite i dinstajte dok povrće ne omekša i pretvori se u gusti umak.

Achar (sos)

2 paradajza

2 zelena čilija

2 čehna bijelog luka

1 komad đumbira

pola kašike soli

pola kašike sezama

4 lista korijandra

U tavi najprije zagrijte ulje. Dodajte sjeckani bijeli luk i đumbir. Dodajte potom i paradajz, čili i ostale začine pa kuhajte pokriveno pet minuta. Sezam tostirajte pa ga dodajte u sos. Na kraju sve zajedno možete izblendati i dodati korijander, a možete i kuhati dok se povrće ne pretvori u gusti sos. Poslužite uz piletinu, rižu i povrće.