Riba je izvor omega-3 masnih kiselina, vitamina i proteina, ali nisu sve ribe jednake. U posljednje vrijeme naučnici i nutricionisti mnogo govore o prednostima plodova mora. Neke studije su potvrdile vezu između omega-3 masnih kiselina i zdravlja srca, a nedavna istraživanja su pokazala da konzumacija plodova mora može podržati zdravlje mozga i poboljšati raspoloženje.
Osim toga, plodovi mora dobar su izvor mikronutrijenata poput selena i željeza, vitamina B i mnogih drugih vrijednih nutrijenata, uključujući proteine.
Registrovana dijetetičarka Bonny Taub-Dix otkrila je najbolje vrste ribe koje su bogate hranljivim materijama i odgovaraju različitim budžetima.
Losos
Losos je izvor ne samo masnih kiselina korisnih za srce već i vitamina D. Losos se smatra jednim od rijetkih prirodnih izvora ove esencijalne materije koju tijelo ne sintetiše samo.
Preporučeni dnevni unos vitamina D je 400 IU za odrasle, a porcija lososa od 80 grama sadrži 570 IU vitamina D. To se odnosi i na svežu i na ribu u konzervi.

Osim toga, losos sadrži vitamin A, vitamin B12, kao i gvožđe, selen i niacin. Brojna istraživanja potvrdila su dobrobit lososa za srce, dobar rad mozga i dokazala njegova antioksidativna svojstva.
Bakalar
"Bakalar je riba s bijelim mesom blagog okusa. Izvrstan je izvor proteina i sadrži samo 0,5 grama masti po porciji od 85 grama", rekla je Dix.
Osim toga, bakalar se smatra izvrsnim izvorom vitamina B12, a jedna porcija ribe osigurava nešto više od 30% preporučene dnevne vrijednosti.
Sadrži i fosfor, cink, kalcij, vitamin E i željezp. Prema istraživanjima, bakalar štiti kardiovaskularni sistem, sprečava rizik od Alzheimerove bolesti i pomaže u sprečavanju preranog starenja.
Tuna
Pored omega-3 masnih kiselina, tunjevina je bogata vitaminom B3, koji pomaže u snižavanju nivoa holesterola u krvi. Pored toga, tunjevina sadrži vitamine A i C, jod, kalij i selen. Prema istraživanjima, jedenje tunjevine podržava rad srca, promoviše gubitak težine i osigurava tijelu potrebnu energiju.

Svježi odresci tunjevine mogu biti prilično skupi, ali umjesto toga možete se odlučiti za ribu u konzervi. Pristupačna je i ima ista korisna svojstva. Konzervirana tunjevina se može koristiti za pravljenje salata, sendviča, predjela, pa čak i supa.
Sardine
Nutricionistkinja preporučuje da se sardine jedu s kostima – tako možete pokriti 40% dnevnih potreba organizma za kalcijem. Stoga će sardine posebno dobro doći onima koji su se iz nekog razloga odrekli mliječnih proizvoda.
Sardine su masna riba, bogata omega-3 masnim kiselinama koje su važne za dobar rad srca i emocionalnu stabilnost. Tijelo ne proizvodi samo masne kiseline, pa ih je potrebno unijeti hranom. Osim toga, sardine se smatraju izvrsnim izvorom vitamina B12, selena i fosfora, prenosi Story.hr.