važni nutrijenti

Ovo su najzdravije vrste povrća koje biste trebali često uključiti u jelovnik

Povrće bi trebalo biti dio svakodnevne prehrane svih nas. Ono osigurava važne nutrijente poput prehrambenih vlakana, antioksidansa, fitonutrijenata te vitamina i minerala, a sadrži i mnoštvo spojeva korisnih za zdravlje. Neka istraživanja čak pokazuju da prehrana bogata povrćem može smanjiti rizik od određenih zdravstvenih stanja, poput srčanih bolesti i moždanog udara, piše Eat This, Not That.

Dijetetičarka Elizabeth Shaw izdvojila je devet najboljih i najzdravijih vrsta povrća koje biste trebali redovito uključiti u svoj jelovnik. Na popisu koji je izdvojila nalaze se artičoke, cvekla, prokulice, mrkva, edamame, grašak, špinat, rikula i slatki krompir.

Artičoke

Kako dijetetičarka objašnjava za ETNT, artičoke su "među povrćem s najviše vlakana. Pola šolje kuhanih srca artičoke sadrži čak pet grama vlakana. Osim toga, istraživanja pokazuju da visok sadržaj vlakana može pomoći u mršavljenju, dok antioksidansi i fitonutrijenti artičoke podržavaju imunološki sistem i smanjuju rizik od srčanih bolesti."

Cvekla

Cvekla je namirnica koja izaziva podijeljena mišljenja zbog svog zemljanog okusa, ali zasluženo se nalazi među najzdravijim povrćem. Prepuna je vlakana i antioksidansa te pruža brojne prednosti za cjelokupno zdravlje.

"Crvena i žuta cvekla obje su korisne, no crvena je moj favorit. Njezine crvene i ljubičaste nijanse sadrže fitonutrijente koji smanjuju upalu, neutraliziraju slobodne radikale te podržavaju zdravlje crijeva i srca", dodaje Shaw. Osim toga, antioksidativni profil crvene cvekle često je uključen u prehranu sportaša za poboljšanje performansi i brži oporavak.

Prokulice

Prokulice su u posljednje vrijeme opet postale popularno povrće, i to s razlogom. "Uz visoku gustoću hranjivih tvari, prokulice su prava superhrana. Jedna šolja sadrži šest grama vlakana i samo 65 kalorija", ističe dijetetičarka.

Dodaje da "njihova najvažnija zdravstvena prednost dolazi iz spoja glukozinolata koji se tijekom kuhanja razgrađuje u izotiocijanate. Ti spojevi štite stanice i imaju antikancerogena svojstva, čineći prokulice vrijednim dodatkom prehrani usmjerenoj na prevenciju bolesti."

Mrkva

Mrkva je odlična, zdrava alternativa za grickalice. Možete je koristiti u salatama, supama ili čak desertima poput energetskih kuglica.

"Mrkva sadrži malo kalorija, a pruža dobar izvor vlakana (tri grama po šalici), beta-karotena i antioksidansa poput luteina i zeaksantina koji podržavaju zdravlje očiju", tvrdi Shaw. Neka istraživanja također povezuju narančastu boju mrkve sa smanjenjem visceralne masti i poboljšanom osjetljivošću na inzulin, prenosi Eat This, Not That.

Edamame mahune

"Ako tražite namirnicu koja pokriva vaše potrebe za povrćem i proteinima, edamame je pravi izbor", tvrdi dijetetičarka. Ova vrsta mahunarke bogata je vlaknima - osam grama po šolji - i proteinima, 18 grama. Također sadrži kalij koji pomaže u regulaciji krvnog pritiska.

Kako prenosi ETNT, istraživanja pokazuju da hrana bogata kalijem može smanjiti krvni pritisak. Edamame također može smanjiti holesterol, poboljšati simptome menopauze i očuvati zdravlje kostiju.

Grašak

Grašak je odličan izvor proteina i vlakana. "Možete ga pronaći svježeg, smrznutog ili konzerviranog, a suhi grašak broji se i kao povrće i kao biljni protein. Sadrži fitokemikalije koje pomažu u borbi protiv raka, smanjuju holesterol i pružaju antioksidativne prednosti", dodaje dijetetičarka.

Špinat

Špinat je s razlogom mnogima omiljen među povrćem. Niskokaloričan je i možete ga konzumirati na različite načine: u juhama, smoothiejima, muffinima, salatama ili kao ukusan i zdrav prilog jelima. Špinat sadrži nitrate koji pomažu u smanjenju krvnog pritiska, čime podržava zdravlje srca.

Slatki krompir

Slatki krompir ili batat često se uspoređuje s običnim krompirom, ali zapravo je potpuno različit. Batat se ističe sadržajem antioksidansa i beta-karotena koji podržavaju zdravlje očiju i imuniteta. Možete ga pripremati tokom cijele godine, od čipsa do supa i slastica.

Rikula

Rikula je povrće bogato fitonutrijentima koji pružaju antioksidativne, protuupalne i kardioprotektivne prednosti, tvrdi Shaw. Možete je jesti sirovu, u supama, salatama ili čak smoothiejima. Odlična je za konzumaciju uz neko meso kako bi napravila ravnotežu i cijeli obrok učinila lakšim.