Zdravlje

Ovo su namirnice koje ljekari jedu za doručak

Kao dijete ste vjerovatno često čuli kako je doručak najvažniji obrok dana, a u odrasloj dobi se pojavila informacija da se bez njega može. Istina je negdje između. Jedna je studija tako otkrila kako doručak i dijeta nisu previše povezani pa on neće ubrzati proces. Pa što liječnici misle o ovoj temi i što oni jedu za doručak?

Avokado

Većina ljekara će reći kako je avokado dio doručka, a nutricionisti Paull i Nicole Avena najviše vole tost i avokado. Dermatologinja dr. Marie Hayag doručkuje avokado s jajima, te dodaje kako je avokado je također bogat izvor dijetalnih vlakana, koji mogu pomoći u mršavljenju, kao i što mogu utjecati na nivo šećera u krvi. U 100 grama avokada, nalazi se 7 grama vlakana, što čini čak 27 posto preporučene dnevne količine. Avokado je bogat vitaminom E koji je potreban koži kako bi ostala hidratizirana. Vitamin E će potaknuti cirkulaciju pa će do vaše kože, kose i noktiju doći veći broj hranjivih tvari, a to znači da možete uživati u čvrstim noktima.

Dobrobiti konzumacije uključuju i druge nutrijente kojima je ovo voće bogato: proteine, vitamine A, B, C, D i K, i mnoge fitonutrijente koji omogućuju zdravlje organizma.

Jaja

Pout dr. Hayag i mnogi drugi promoviraju jaja za doručak. Dr. Paull smatra jaja i avokado odličnim doručkom, posebno jer su jaja odličan izvor proteina što će vas dugo ostaviti sitima. Smatraju kako su jaja u bilo kakvoj kombinaciji odlična za doručak jer pružaju energiju ali i stabiliziraju šećer u krvi.

Maslac od kikirikija i banana

Dr. Ripal Shah, profesor asistent na Stanfordu kaže da je ovo njen odabir za doručak kad god je u žurbi te dodaje kako je to najbolji način da u organizam unesite dovoljne količine kalija, koji će regulirati unos natrija. Također ova će kombinacija dati energije i zaustaviti osjećaj gladi sve do ručka. Doktorica porodične praske, dr.  Kavita Shanker-Patel, smatra da je ovaj maslac vrijedan izvor proteina, a banana je puna vlakana i tako je jednostavna izbor.

Zobena kaša

I ovo je omiljena namirnica za mnoge ljekare. Dr Favini ih jede uz orahe i chia sjemenje koje su pune zdravih ulja i proteina. Doda borovnice jer sadrže puno antioksidanata. Ipak često će preskočiti doručak zbog jednodnevnog posta. Dr. Robels svoju kašu voli obogatiti mineralima i vitaminima pa će dodati sjemenke lana, maslaca badema i bananu.

Čokoladno mlijeko

Dr. Mitzner jutro započinje čokoladnim mlijekom. Teško je na njega gledati u kontekstu zdrave hrane, ali ono je ustvari odličan izvor proteina, tekućine i ugljikohidrata. On ga koristi odmah nakon vježbanja jer mu nudi sve spomenuto u samo jednoj čaši.

Večera za doručak

Dr. Trattner voli dan započeti ostatcima večere. „Možda vam zvuči užasno, posebno ako ste ljubitelj slatke hrane ujutro, ali ako se radilo o zdravoj večeri, ona će biti zdrava i za doručak“, dodaje. Harvey Karp, pedijatar smatra kako ne bi trebalo praviti razliku između hrane koja se jede za večeru i doručak. “Napravio sam supu s puno paradajza, luka i piletine i to sam pojeo za doručak. Bilo je jako ukusno i zasitno“ dodaje te pojašnjava kako je doručak bilo koja hrana s kojom započnete dan.

Crni čaj s kokosovim uljem i medom

Pojesti nešto za doručak kod svakoga, čini se znači nešto drugo, pa ponekad ne znači preskakanje doručka ako niste ništa jeli već ste nešto popili.

Luz Claudio, profesor na medicinskom fakultetu dan započinje šalicom toplog čaja kojem dodaje kokosovo ulje i med, a kako često tokom dana posti, ovaj joj doručak nabolje odgovara.

Dr. Mitzner priprema napitak pun proteina s mlijekom i maslacem badema, iako ponekad odaje i grčki jogurt.

Tost

Za neke on nije samo hljeb na koji se maže avokado, pa neki od njih umjesto dodataka će za doručak pojesti samo tost s malo maslaca, a napominju kako se mora raditi o zdravom proizvodu a ne bijelom hljebu.