liječi

Ovu supu zovu italijanski penicilin: Prepuna je vitamina, a zbog jednog gurmanskog dodatka nevjerovatno je ukusna

Foto: Freepik

Pastina je vrsta sitne tjestenine koja se koristi u Italiji za pripremu različitih jela. Također, ovim nazivom se često označava i popularna supa od povrća i tjestenine.

S obzirom na to da je riječ o hranljivom jelu punom vitamina, minerala i drugih nutrijenata, često se naziva i „italijanski penicilin“.

U supu možete staviti samo pileći bujon, ali ako je pripremate za osobu koja je bolesna ili se oporavlja, možete dodati i malo pilećeg mesa.

Ako u prodavnici ne možete pronaći tjesteninu pastinu, možete koristiti i drugu sitnu tjesteninu za supe.

Sastojci

  • 1 l pilećeg bujona
  • 200 g sitne tjestenine
  • 45 g rendanog parmezana
  • 30 g putera
  • 3 mrkve
  • 2 štapića celera
  • 1 glavica luka
  • 1-2 čehna bijelog luka
  • So i biber po ukusu
  • Sok od limuna za serviranje

Priprema

U većem loncu otopite puter pa propržite sitno nasjeckanu mrkvu, celer i luk. Dinstajte oko pet minuta dok povrće ne omekša. Dodajte sitno sjeckani bijeli luk i nastavite dinstati još jednu minutu.

Povrće prebacite u blender ili sjeckalicu i napravite pire. Vratite pire u lonac i dodajte pileći bujon. Promiješajte i začinite solju i biberom.

U lonac dodajte sitnu tjesteninu i kuhajte je pet do deset minuta dok ne omekša i ne upije ukuse supe. Pred kraj kuhanja dodajte rendani parmezan.

Supu poslužite sa malo sveže cijeđenog limunovog soka i dodatnim sirom po želji.