Konzumacija ultraprerađene hrane povezana je s ranim rizikom od smrti, prema rezultatima 30-godišnje studije, ali se naglašava i kako različita hrana ima različite učinke.
Prerađeno meso i slatka hrana i pića nisu u korelaciji s istim rizicima kao ultraprerađene integralne žitarice, na primjer, rekao je glavni autor studije dr. Mingyang Song, vanredni profesor kliničke epidemiologije i prehrane na Harvardskoj školi javnog zdravlja TH Chan.
Studija je analizirala podatke više od 100 hiljada zdravstvenih radnika u Sjedinjenim Državama koji u povijesti bolesti nisu bolovali od raka, kardiovaskularnih bolesti ili dijabetesa. Od 1986. do 2018. sudionici su svake dvije godine davali informacije o svom zdravlju i životnim navikama.
Svake četiri godine ispunjavali su detaljan upitnik o hrani.
Grupa koja je jela najmanje ultraprerađene hrane jela je u prosjeku oko tri porcije dnevno, dok je najveća bila u prosjeku sedam porcija dnevno, prema studiji objavljenoj u srijedu u magazinu The BMJ.