Nije ovo šala, jer je torta i dobila ime po balerini. Od kada postoji, doživjela je razne verzije pa je se može pronaći i u obliku rolade.
Ovaj je recept popularne Zoë François jednostavan za pripremu, ali će impresionirati sve za stolom kada se posluži. Meringa mora ispasti tako da je hrskava izvana, a meka iznutra. Punjenje od svježeg voća, slatka krema i izostanak glutena čine ovaj kolač pravim pobjednikom.
Možete improvizirati pa dodati voće koje želite, a može se raditi i u kombinaciji.
Potrebni sastojci:
- 5 bjelanjaka
- Prstohvat soli
- 1/8 kašičice vinskog praška za pecivo
- 3 kašike hladne vode
- 200 g šećera
- 1 kašika+ jedna čajna kašičica kukuruznog škroba
- 1 kašičica ekstrakta vanilije
- 1 kašika octa
- 700 g šumskog voća, ili voća po želji
- Malo šećera u prahu za ukras
Za kremu:
- 480 ml vrhnja za šlag
- 1 – 2 kašike šećera u prahu
- 2 kašike ekstrakta vanilije
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 stepeni, namastite pleh za pečenje te stavite papir za pečenje
- U posudi mikserom miješajte bjelanjke, so i vinski prašak otprilike 3 minute.
- Smanjite brzinu miksera i dodajte vodu te postepeno dodajte šećer. Miksajte na jačoj brzini još oko 5 minuta.
- Lagano, kuhačom, dodajte kukuruzni škrob, vaniliju i ocat smjesi.
- Ravnomjerno rasporedite smjesu na pleh za pečenje.
- Pecite dok ne poprimi svijetlo smeđu boju, otprilike 25 minuta.
- Izvadite iz pećnice i ostavite da se potpuno ohladi. (Ostavite na plehu, posipajte šećerom u prahu i prekrijte krpom – tako može stajati i 24 sata)
Krema:
- Mikserom pomiješajte vrhnje, šećer i vaniliju te tucite na laganoj vatri.
- Sada rukom nastavite miješati nekoliko sekundi i odmah je koristite.
Dovršite tortu
- Kuhinjsku krpu posipajte šećerom u prahu, prebacite kore na nju i maknite papir za pečenje.
- Premažite kremom (ostavite nekoliko kašika sa strane za ukras) i stavite oko 500 g šumskog voća.
- Iskoristite krpu kako biste napravili roladu. Prebacite na podložak, čvrsto zamotajte plastičnom folijom i ostavite tako sat vremena
- Izvadite iz hladnjaka, ukrasite preostalom kremom i voćem.. Ukrasite i šećerom u prahu.
Dobar tek!