Ljetno vrijeme zna biti zeznuto po pitanju planiranja obroka. Velike vrućine često utječu na želju za obrocima kojima se inače s guštom okrećemo, pa tako biramo onu hranu koja je lagana i lako probavljiva.
Šta kažete na salatu za doručak, ručak, večeru… Ili sve od navedenog? Salata dokazano ima veliki broj zdravstveni prednosti, a pored toga je i super izbor jer se može pripremiti na puno načina.
Poznata je francuska salata koja se tradicionalno sprema za Uskrs i Novu godinu, a jeste li ikada čuli za grčku salatu? Donosimo jednostavan recept.
Sastojci:
Ljubičasti luk
Kašika origana
KIašika vinskog octa
Sol, biber, maslinovo ulje
manja glavica zelene salate
125 grama crnih maslina bez koštica
400 grama feta sira
2 paradajza
Krastavac
Polovica limuna
Priprema:
Krastavce, paradajz i papriku, crveni luk narezati sitne kockice, ali ne presitne. Potom se dodaju masline i na kraju feta sir. Promiješajte i pustite da salata odstoji oko 15 minuta. Kada je salata odstajala, potrebno ju je začiniti maslinovim uljem, origanom, solju i biberom. Salata se poslužuje hladna.
Kako salata utječe na naše zdravlje?
Već smo naglasili da salata ima brojne zdravstvene prednosti, a evo kako ona pozitivno utječe na vaše zdravlje:
Sadrži zdrave masti
Sadrži mnoge hranjive tvari
Često su bogate vlaknima
Pomaže u mršavljenju