Sport

Pele se oprostio od porodice i prijatelja. Potresni video iz bolnice kruži internetom

Stanje Pelea, 82-godišnje brazilske nogometne legende, jako se pogoršalo posljednjih dana. Jedan od najvećih nogometaša svijeta već dugo se bori s rakom debelog crijeva i božićne je praznike proveo u bolnici. Trenutno se nalazi u bolnici Albert Einstein. Društvenim mrežama kruži snimak koja otkriva u koliko teškom stanju je Pele. U nastavku pogledajte potresni video iz bolnice.

Potresni video iz bolnice

Pele se oprostio od porodice i prijatelja iz bolničkog kreveta. Na potresnom videu uočljivo je kako uz veliki trud telefonski razgovara s porodicom. Iz bolnice su objavili kako bolest napreduje. Te da mu je potrebna daljnja zaštita kako bi se izbjegli srčani problemi.

Život nogometaša

Inspiracija milionima i generacijama, jedini osvajač tri Mundijala u historiji, po mišljenju mnogih najbolji nogometaš koji je ikada kotrljao loptu i koga je FIFA označila kao ‘najvećeg’.

Rođen je kao Edson Arantes do Nascimento 23. oktobra 1940. godine u gradu Três Corações u Brazilu, u sportskoj porodici. Njegov otac je bio poznati nogometaš Dondinho.

U vrijeme kada je došao na svijet, u njegov kraj je tek stizala struja, a roditelji su mu ime dali po slavnom američkom znanstveniku Thomasu Edisonu.

‘Stvarno sam se ponosio time što sam nazvan po Thomasu Edisonu i želio sam da me zovu Edson. Mislio sam da Pele zvuči užasno. To je bilo glupo ime. Edson je zvučalo mnogo ozbiljnije i važnije’, ispričao je jednom prilikom.

Zanimljivo je i kako je Edson postao Pele. Porodica, koju su pored roditelja činila još dvojica mlađe braće, u ranom djetinjstvu zvala ga je Diko. Aali su ga školski prijatelji prozvali Pele. I što se više bunio, oni su ga češće zvali Pele. Nadimak je dobio po portugalskoj riječi pelado, što znači bosonog. Vjerojatno je uglavnom igrao bos.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare