recepti

Pet jela koje možete spremiti za 15 minuta

Radna sedmica donosi mnogo izazova, a nakon čitavog dana na poslu jedno od najmukotrpnijih pitanja jeste "Šta pripremiti za ručak".

Ako ste u potrazi za jednostavnim i raznovrsnim receptima - na pravom ste mjestu. Osim lakoće pripreme, za ova jela lako se nabave namirnice, a velike su šanse da ih već imate.

U nastavku imate recepte za pet jela, svako od njih će biti spremno za 15 minuta, po preporuci stranice Skuhaj.hr, a možete ih planirati za ručak za svaki radni dan u sedmici.

Tjestenina s domaćim pesto sosom

SASTOJCI:

šaka svježeg bosiljka

sol i biber

maslinovo ulje

malo mladog luka

pola avokada

špagete ili tjestenina po želji

PRIPREMA:

Skuvajte špagete i dok se tjestenina kuva u blender stavite oprani svježi bosiljak, maslinovo ulje, sol i biber, malo svježeg mladog luka i pola avokada. Kad ste sve samljeli prelijte preko kuvanih špageta.

Prije posluživanja možete preko tjestenine naribati malo sira.

Rižoto sa gljivama

SASTOJCI:

300 g šampinjona

1 glavica luka

sol i biber

ulje

150 g riže

PRIPREMA:

Na ulju u tavi prodinstajte luk. Dodati nasjeckane gljive. Kad višak vode prokuva dodajte opranu rižu, sol i biber. Sve pomiješajte i taman kada se riža počne lijepiti za posudu zalijte vodom da se sve natopi.

Poklopite i ostavite da lagano kuva desetak minuta. Prije posluživanja rižoto možete posuti suvim ili svježim peršunom.

Topla salata s krompirom i jajima

SASTOJCI:

300 g krompira

1 glavica luka

1 paprika

150 g suvog mesa

sol i biber

2 jaja

PRIPREMA:

Odvojeno skuvajte krompir i jaja. Ogulite sve i nasjeckajte. U salatu dodajte luk, biber, suvo meso i začine. Promiješajte i poslužite.

Krem supa od paradajza

SASTOJCI:

4 krompira

2 mrkve

1 glavica luka

500 ml soka od paradajza

svježi peršun

PRIPREMA:

Na ulju najprije prodinstajte krompir, luk i mrkvu, zatim zalijte vodom i ostavite da se kuva 15 minuta. Pasirajte, dodajte sok od paradajza i svježi peršun, pa začine i pustite da prokuva.

Poslužite sa kiselom pavlakom.

Riba s blitvom

SASTOJCI:

4 skuše

sol i biber

500 g blitve

malo bijelog luka

PRIPREMA:

Skuše očistiti i zarezati po leđima tako da se kičma s kostima odvoji. Posolite, pobiberite i pržite na zagrijanom ulju dok ne porumene.

Uz nju poslužite blitvu koju ćete prvo kratko prokuvati, zatim nasjeckati i prodinstati na ulju s bijelim lukom.