Radna sedmica donosi mnogo izazova, a nakon čitavog dana na poslu jedno od najmukotrpnijih pitanja jeste "Šta pripremiti za ručak".
Ako ste u potrazi za jednostavnim i raznovrsnim receptima - na pravom ste mjestu. Osim lakoće pripreme, za ova jela lako se nabave namirnice, a velike su šanse da ih već imate.
U nastavku imate recepte za pet jela, svako od njih će biti spremno za 15 minuta, po preporuci stranice Skuhaj.hr, a možete ih planirati za ručak za svaki radni dan u sedmici.
Tjestenina s domaćim pesto sosom
SASTOJCI:
šaka svježeg bosiljka
sol i biber
maslinovo ulje
malo mladog luka
pola avokada
špagete ili tjestenina po želji
PRIPREMA:
Skuvajte špagete i dok se tjestenina kuva u blender stavite oprani svježi bosiljak, maslinovo ulje, sol i biber, malo svježeg mladog luka i pola avokada. Kad ste sve samljeli prelijte preko kuvanih špageta.
Prije posluživanja možete preko tjestenine naribati malo sira.
Rižoto sa gljivama
SASTOJCI:
300 g šampinjona
1 glavica luka
sol i biber
ulje
150 g riže
PRIPREMA:
Na ulju u tavi prodinstajte luk. Dodati nasjeckane gljive. Kad višak vode prokuva dodajte opranu rižu, sol i biber. Sve pomiješajte i taman kada se riža počne lijepiti za posudu zalijte vodom da se sve natopi.
Poklopite i ostavite da lagano kuva desetak minuta. Prije posluživanja rižoto možete posuti suvim ili svježim peršunom.
Topla salata s krompirom i jajima
SASTOJCI:
300 g krompira
1 glavica luka
1 paprika
150 g suvog mesa
sol i biber
2 jaja
PRIPREMA:
Odvojeno skuvajte krompir i jaja. Ogulite sve i nasjeckajte. U salatu dodajte luk, biber, suvo meso i začine. Promiješajte i poslužite.
Krem supa od paradajza
SASTOJCI:
4 krompira
2 mrkve
1 glavica luka
500 ml soka od paradajza
svježi peršun
PRIPREMA:
Na ulju najprije prodinstajte krompir, luk i mrkvu, zatim zalijte vodom i ostavite da se kuva 15 minuta. Pasirajte, dodajte sok od paradajza i svježi peršun, pa začine i pustite da prokuva.
Poslužite sa kiselom pavlakom.
Riba s blitvom
SASTOJCI:
4 skuše
sol i biber
500 g blitve
malo bijelog luka
PRIPREMA:
Skuše očistiti i zarezati po leđima tako da se kičma s kostima odvoji. Posolite, pobiberite i pržite na zagrijanom ulju dok ne porumene.
Uz nju poslužite blitvu koju ćete prvo kratko prokuvati, zatim nasjeckati i prodinstati na ulju s bijelim lukom.