ne bacajte

Pet vrsta kora od voća i povrća koje pomažu zdravlju

Nutricionisti preporučuju narandže na stolu

Mnogi ne znaju da kore voća i povrća koje lako odbacujemo zapravo mogu da budu korisne za naše zdravlje.

Istraživanje objavljeno u časopisu Molecules sugerira da kore voća i povrća mogu da budu dragocjen izvor hranljivih materija i bioaktivnih jedinjenja.

Ove kore su bogate vitaminima, mineralima, antioksidansima i vlaknima, što doprinosi općem zdravlju i dobrobiti:

Kora jabuke

Kora ove voćke je bogata dijetalnim vlaknima koja stimuliraju varenje i pomažu u održavanju linije. Također sadrži kvercetin, snažan antioksidans koji smanjuje upalu i rizik od hroničnih bolesti.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država (USDA), svježa jabuka sa korom ima oko 332 posto više vitamina K, 142% više vitamina A, 115% više vitamina C, 20% više kalcijuma i do 19% više kalijuma u poređenju sa oljuštenom.

Kora mrkve

Koru mrkve koju obično ljuštimo i bacamo zapravo je bogata važnim hranljivim materijama, uključujući vlakna, vitamine A, C i K, kao i antioksidanse.

Poznato je da poboljšava vid zbog visokog sadržaja beta-karotena, dobra je za zdravlje kože i jačanje imunog sistema. Mrkvu sljedeći put jednostavno samo dobro operite.

Kora krompira

Krompir se može jesti i sa korom - da, jestiva je. Nutritivno je bogatiji s korom, jer ona sadrži hranljive materije, uključujući vlakna, kalij, vitamin C i vitamin B.

Bogata je i flavonoidima koji imaju antimikrobna, antifungalna i antialergijska svojstva.

Krompir dobro operite i kuvajte ili pecite s korom. Takođe, začinjena kora može posebno da se ispeče kao ukusna grickalica.

Kora krastavca

Postoji više vrsta krastavaca, ali većina se može jesti sa korom ili djelimično oljuštena.

Kora krastavca je dobar izvor vlakana i sadrži vitamine A, C i K. Također ima hidratantna svojstva i pomaže u održavanju zdrave kože.

Pored toga, kora je bogata antioksidansima koji odlični borci protiv oksidativnog stresa.

Kora narandže

Narandža je ovdje izuzetak u smislu da je neophodno oljuštiti je, ali da li ste znali da je, baš kao i samo voće, puna vitamina C, vlakana i flavonoida koji odlični za imuni sistem.

I esencijalna ulja u kori imaju antiinflamatorna i antimikrobna svojstva.

Umjesto da bacite koru, možete je rendati i koristiti za aromatizaciju jela, kao što su kolači ili salate. Koru možete sušiti i koristiti za čaj ili praviti domaći liker od pomorandže, prenosi Onlymyhealth.com.